Vlasti tvrde da je Srbija spremna za zimu

05.10.2022.

16:35

Autor: Hina/E.P.C.

Srbija osigurala zalihe plina

Srbija osigurala zalihe plina

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Srbija je spremna za nadolazeću zimu, rezervi plina ima za dva mjeseca, čak i u slučaju najgoreg scenarija, a država će se truditi da ne bude restrikcija i da građani imaju normalnu sezonu grijanja, poručili su srbijanski državni dužnosnici. Po njihovim riječima, državni proračun je stabilan, a udio javnog duga u BDP-u 54 posto.

- Ova zima bit će užasno teška. Vidite i ozbiljno raslojavanje unutar Europske unije jer su neke zemlje spremnije od drugih, a neke će morati uvoditi restrikcije, ocijenila je premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić kojoj je povjeren mandat i za sastav buduće vlade, čije formiranje se očekuje do početka studenog.


Ministar financija Siniša Mali rekao je da u ovom trenutku Srbija u Mađarskoj ima uskladišteno 380 milijuna kubnih metara plina te dodatnih 280 milijuna u vlastitom skladištu u Banatskom Dvoru.


- Čak i ako se dogodi najgori scenarij, imat ćemo dovoljno plina za dva mjeseca za građane i gospodarstvo, ustvrdio je Mali u izjavi za provladinu TV Prva.


Ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović istaknula je da je za Srbiju povezivanje u energetskom sektoru prioritet.


- Pored aktualnih projekata, poput gradnje plinske interkonekcije Srbija-Bugarska, za nas je prioritet povezivanje u plinskom sektoru, ne samo s Bugarskom, već i s drugim državama, Sjevernom Makedonijom, Albanijom, Hrvatskom, Rumunjskom. Želimo ubuduće imati različite dobavljače plina, jer je to jedini način da budemo sigurni i stabilni, rekla je na sastanku s šefom odjela Europske investicijske banke (EIB) Mateom Rivelinijem.

Financijska stabilnost 


U pogledu financijske stabilnost, po riječima ministra financija Siniše Malog, Srbija ima u proračunu 270 milijardi dinara, što je oko 2,29 milijardi eura, a udio javnog duga je u BDP-u 54 posto.


- Sigurno smo stabilniji i sigurniji nego neke druge zemlje i trudimo se da se kriza ne osjeti, rekao je Mali komentirajući raniju ocjenu srbijanskog predsjednika kako bi se, u daljnjem tijeku globalne energetske krize, moglo dogoditi da za šest mjeseci bude izgubljeno sve što su stvorili u proteklih 10 godina. On je ocijenio da je najvažnije sidro inflacije devizni tečaj pa je želja održati ga stabilnim u što dužem razdoblju.


Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je u ponedjeljak Europsku uniju i Europsku središnju banku da učine sve kako bi ojačale europsku valutu, ocijenivši da bi to svima u regiji mogao biti sljedeći ozbiljan problem.


Vučić je nakon trilateralnog sastanka Mađarska-Austrija-Srbija u Budimpešti taj prijedlog stavio u kontekst promjene cijena energenata i tečaja dolar-euro ukazujući na rast cijena nafte s obzirom na jaki dolar.


- Nama rastu cijene nafte, jer su u dolarima, pa ovdje rastu i kada padaju cijene sirove nafte na tržištu, upozorio je Vučić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!