Vlasti u FBiH traže ukidanje PDV-a na plin kako bi se ublažio udar na potrošače

25.08.2022.

15:48

Autor: M.M./Hina/HRT

Vlasti u FBiH traže ukidanje PDV-a na plin kako bi se ublažio udar na potrošače

Vlasti u FBiH traže ukidanje PDV-a na plin kako bi se ublažio udar na potrošače

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Vlasti u Federaciji BiH zatražile su u četvrtak privremeno ukidanje PDV-a za isporuke prirodnog plina kako bi se ublažio udar na džepove građana, kojima je plin od početka godine poskupio za skoro 60 posto.

Vlada Federacije BiH inicirat će kod državnog Vijeća ministara BiH da se na rok od pola godine ukine plaćanje poreza na dodanu vrijednost, koji se BiH plaća po stopi od 17 posto.

Kako su priopćili iz Vlade Federacije BiH, na današnjoj sjednici usvojena je informacija ministarstva energetike, rudarstva i industrije o kretanju cijena plina, s prijedlogom za ublažavanje posljedica rasta cijena tog energenta na njegove potrošače.

Vlada je došla do zaključka kako je poskupljenje plina u prethodnom razdoblju utjecalo na sve potrošače, posebice domaćinstva.

- To je značajno utjecalo na standard građana i dovelo u pitanje mogućnost pomirivanja računa za potrošeni plin, upozorili su.

Plin je u Federaciji BiH, koja se opskrbljuje od Gazproma putem tzv. Turskog toka, početkom godine poskupio za 14,95 posto, a onda su zbog rata u Ukrajini uslijedila dva poskupljenja - u travnju od 21,7 posto te u srpnju za dodatnih 23,2 posto. Radi se o gotovo 60 posto većoj cijeni od one koju su građani i industrija plaćali potkraj 2021. godine.

Projekcije daljnjeg kretanja cijene plina teško je sagledati jer su, kako su naveli u Vladi FBiH, cijene naftnih derivata uvjetovane globalnim stanjem i političkim utjecajima u Europi i svijetu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!