Cvrtila u Dnevniku: Rat će trajati još duže vrijeme

24.02.2023.

19:39

Autor: Dnevnik/B.A./HRT

Vlatko Cvrtila

Vlatko Cvrtila

Foto: Dnevnik / HRT

Rektor Sveučilišta Vern prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila rekao je večeras u HTV-ovom središnjem Dnevniku, na godišnjicu ruske invazije na Ukrajinu, da ulazimo u fazu rata koja će biti izuzetno neizvjesna te da će rat trajati još duže vrijeme.

Upitan koliki bi ratni napori bili potrebni da Ukrajina dođe na svoje administrativne granice kako želi, Cvrtila je rekao da će to biti izuzetno teško.


- Ukrajini prije svega nedostaje naoružanja i vojne opreme kojom bi to mogla učiniti, rekao je Cvrtila. 


Rekao je da je oprema koju će Ukrajina sada dobiti od Zapada nedovoljna, te da je Rusija, s druge strane, u dijelovima okupiranog ukrajinskog teritorija napravila obrambene fortifikacije.


- To samo znači da ulazimo u jednu fazu rata koja će biti izuzetno neizvjesna. S jedne strane, Ukrajina želi te teritorije osloboditi, Rusija se dobro ukopala i ima ih snage braniti, i možemo reći da će taj rat i taj sukob trajati još jedno duže vrijeme, rekao je Cvrtila.


Rektor je rekao i da je Bahmut u ovom trenutku ključna točka međusobnih borbi, izuzetno strateški važan i za jednu i za drugu stranu.


- Bahmut je točka u kojoj se vode velike borbe, on je izuzetno važan za rusku stranu. On strateški zapravo nema tu važnost da će nešto značajno promijeniti u ratovanju, ali za Ruse ima važnost jer, nakon što su izgubili Herson, žele osvojiti neki grad, odnosno neko mjesto koje bi značilo kao njihova pobjeda, rekao je Cvrtila.


- S druge strane, Ukrajina ih nastoji upravo tu zadržati da što veću koncentraciju snaga tamo dovedu jer onda nemaju pritisak na drugim dijelovima fronta, dodao je.


Cvrtila je među ostalim rekao i da je Kina izašla s mirovnom inicijativom u koju ni sami ne vjeruju kako bi smanjila pritiske da osudi agresiju.


- Ono što su tamo zapisali je naprosto neostvarivo, rekao je, dodajući da ćemo tu inisijativu "svi zaboraviti za par dana".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!