21:54 / 08.11.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

VMRO-DPMNE traži glasanje o nepovjerenju lijevoj vladi

Skoplje, Sjeverna Makedonija

Skoplje, Sjeverna Makedonija

Foto: Bobica10 / Shutterstock

Oporbene stranke Sjeverne Makedonije, predvođene VMRO-DPMNE-om, u ponedjeljak su podnijele zahtjev o povjerenju vladi premijera Zorana Zaeva koji je podnio ostavku prošli tjedan.

Zoran Zaev je napustio premijersko mjesto zbog loših rezultata na lokalnim izborima, uključujući i prijestolnicu Skoplje, no smatra da vladajuća koalicija može izabrati novog premijera bez održavanja novih izbora.

- Nastavak ove vlade znači dublje probleme, rekao je zastupnik Aleksandar Nikolovski iz VMRO-DPMNE-a.

Ta stranka desnog centra tvrdi da je s drugim oporbenim grupacijama osigurala potrebnih 61 ruku u parlamentu, koji broji 120 zastupnika, kako bi se vlada srušila.

Dodao je da očekuje da će se parlament sastati najranije u četvrtak.

Zaevovi socijaldemokrati vode koaliciju koja je tijesno pobijedila VMRO-DPMNE na parlamentarnim izborima prošle godine.

Zaev je premijer postao 2017. i počeo voditi zemlju na putu prema EU-u, pristajući dodati Sjeverna imenu zemlje kako bi se riješio nekoliko desetljeća dug spor s Grčkom koja ima pokrajinu Makedonija te je blokirala europsku perspektivu Skoplja.

Nakon dogovora s Grčkom Sjevernu Makedoniju je zbog jezika počela blokirati Bugarska, a kritičari smatraju kako Europska unija nije dovoljno nagradila odluku o promjeni imena, barem otvarajući pristupne pregovore s tom državom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!