07:04 / 05.05.2020.

Autor: I.Z./Hina

Vođe autohtonog stanovništva Brazila mole WHO za pomoć oko korone

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Do sada je u Brazilu umrlo 18 pripadnika autohtonih plemena koji su bili zaraženi koronavirusom. Mnogi od brazilskih 850.000 pripadnika autohtonih plemena žive u udaljenim područjima bez pristupa zdravstvenoj skrbi.
Čelnici autohtonog brazilskog stanovništva pozvali su Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da ustanovi hitan fond kojim bi se pomoglo zaštititi tamošnje autohtone zajednice od širenja pandemije koronavirusa.

Do sada je u Brazilu umrlo 18 pripadnika autohtonih plemena koji su bili zaraženi koronavirusom, podaci su koje navodi krovna organizacija APIB, dok je brazilska vlada prijavila samo šest takvih smrti.

- Zaista je hitno. Autohtono stanovništvo je ranjivo i nema nikakvu zaštitu", kazala je Joenia Wapichana, prva pripadnica autohtonog stanovništva koja je izabrana u brazilski parlament.

Po njenim riječima, vlada brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara nije uključila starosjedilačko stanovništvo u nacionalne planove borbe protiv koronavirusa.

Bolsonarov novi ministar zdravstva Nelson Teich, tvrdi pak da je zaštita starosjedilaca prioritet. Vladina agencija FUNAI za pitanja starosjedilaca zaustavila je kršćanske misionare u evangelizaciji udaljenih plemena tijekom epidemije kako bi se izbjegla zaraza.

Mnogi od brazilskih 850.000 pripadnika autohtonih plemena žive u udaljenim područjima Amazone s malo ili potpuno bez pristupa zdravstvenoj skrbi.

- Organizacije autohtonog stanovništva pisale su čelniku WHO-a, Tedrosu Adhanomu Ghebreyesusu moleći ga da pomogne osigurati zaštitnu opremu koja je nedostupna zdravstvenim djelatnicima u plemenskim rezervatima i selima, kazala je Wapichana.

Poziv za pomoć uslijedio je nakon što su deseci međunarodnih umjetnika, glazbenika i glumaca u nedjelju uputile otvoreno pismo Bolsonaru pozivajući ga da zaštiti brazilsko autohtono stanovništvo.

Među potpisnicima su umjetnici Ai Weiwei i David Hockney, glazbenici Sting i Paul McCartney, glumci Glenn Close i Sylvester Stallone te filmska i tv zvijezda Oprah Winfrey.

Pismo upozorava na to da je "ekstremna prijetnja" kojoj je izloženo starosjedilačko stanovništvo Brazila pojačana invazijom na zaštićenu plemensku zemlju koju poduzimaju ilegalni rudari, drvosječe i stočari.

- Ove su se ilegalne aktivnosti ubrzale posljednjih tjedana jer su brazilske vlasti, koje su zadužene braniti ovu zemlju, onemogućene u djelovanju zahvaljujući pandemiji, navodi se u pismu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!