11:08 / 13.01.2020.

Autor: V.K./Hina

Vođe libijskih zaraćenih strana danas potpisuju primirje u Moskvi

Foto: Pavel Golovkin/Pool via REUTERS

Foto: Pavel Golovkin/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Vođe dviju zaraćenih strana u libijskome građanskom ratu trebali bi potpisati primirje u Moskvi na pregovorima pod pokroviteljstvom visokih ruskih i turskih dužnosnika.
Vođe dviju zaraćenih strana u libijskome građanskom ratu trebali bi potpisati primirje u Moskvi na pregovorima pod pokroviteljstvom visokih ruskih i turskih dužnosnika.

Dogovor, koji je već trebao stupiti na snagu u nedjelju, podržavaju Rusija i Turska kao obnovu mirovnog procesa u toj ratom pogođenoj sjevernoafričkoj državi.

Predsjednik libijske međunarodno priznate vlade Fajez al Seradž i vođa pobunjenika Kalifa Haftar prisustvovat će pregovorima u ponedjeljak, kojima posreduju vodeći diplomati i ministri obrane Rusije i Turske.

Ruski državni mediji objavili su da će predstavnici zaraćenih strana potpisati dogovor o primirju.

Nakon pobune uz potporu NATO-a 2011. kojom je svrgnut libijski vođa Moamar Gadafi, ta sjevernoafrička država bogata naftom u kaosu je, razdirana sukobom između međunarodno priznate vlade nacionalnog jedinstva (GNA) i protivničkih snaga (LNA) koje vodi maršal Kalifa Haftar.

Predsjednici Turske i Rusije pozvali su prošlu srijedu da se proglasi prekid vatre u nedjelju, više od devet mjeseci otkad traje ofenziva Libijske nacionalne vojske (LNA)  pod vodstvom Kalife Haftara na Tripoli.

I LNA i međunarodno priznata Vlada nacionalnog jedinstva (GNA) sa sjedištem u Tripoliju rekli su da uvjetno pristaju na primirje.

Međutim GNA je u izjavi rekao da je zabilježio oružanu paljbu u Salahedinu i područjima Vadi Rabea "nekoliko minuta" nakon što je prekid vatre, dogovoren za subotu u 22.00 sata (GMT), trebao početi.

Od ranih jutarnjih sati u nedjelju mogla se čuti razmjena vatre u Salahedinu i područjima Ain Zare.

Svaki pokušaj nametanja trajnog prekida vatre teško će se provesti u djelo zbog rascjepkanih libijskih vojnih koalicija, s razdvojenim frakcijama i stranim borcima na objema stranama, ocjenjuje Reuters.

Macron želi "vjerodostojan, trajan i provjerljiv" prekid vatre u Libiji Francuski predsjednik Emmanuel Macron inzistira na tome da prekid vatre koji je stupio na snagu u nedjelju u Libiji bude "vjerodostojan, trajan i provjerljiv" kako bi se stvorili uvjeti za nastavak međulibijskog dijaloga, izvijestila je Elizejska palača u ponedjeljak.

Europske zemlje strahuju od proširenja i jačanja libijskog sukoba zbog nazočnosti ruskih plaćenika i brojnih oružanih skupina, posebice džihadističkih milicija, trgovaca oružjem i krijumčara migranata u zemlji.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je u Luxembourgu pozdravila postizanje primirja u Libiji no upozorila je da UN mora voditi proces obnove zemlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!