Čelnici Njemačke, Francuske, Italije i Rumunjske susreli se s Zelenskim u Kijevu

08:53 / 16.06.2022.

Autor: Hina/HRT

Macron, Scholz, Draghi i Iohannis susreli se s Zelenskim u Kijevu

Macron, Scholz, Draghi i Iohannis susreli se s Zelenskim u Kijevu

Foto: Ludovic Marin / REUTERS

Čelnici Francuske, Njemačke, Italije i Rumunjske sastali su se u četvrtak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu iskazavši mu potporu nakon čega će, nada se Zelenski, Ukrajina dobiti dodatno oružje, a Rusija oštrije sankcije.

U prvom takvom posjetu Kijevu od početka ruske invazije 24. veljače, francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemački kancelar Olaf Scholz, talijanski premijer Mario Draghi i rumunjski predsjednik Klaus Iohannis dali su podršku europskom putu Ukrajine.

Nakon što je ranije odbacio prigovore da je blag prema Rusiji, Macron je kazao da Zapad neće tražiti koncesije od Ukrajine te da će se mirovni pregovori voditi pod ukrajinskim uvjetima.

Zelenski, koji nije napustio Ukrajinu od početka invazije, izrazio je zahvalnost na pomoći Zapada, iako je njegova administracija također ranije kudila saveznike zbog odugovlačenja u nametanju sankcija i opskrbi oružjem.

- Moji kolege i ja danas smo došli ovdje u Kijev s jasnom porukom: 'Ukrajina pripada europskoj obitelji', rekao je Scholz.

Macron je pak poručio da svi okupljeni europski lideri podržavaju davanje statusa kandidata za EU Ukrajini.

Više teškog naoružanja

Ukrajina je zatražila više oružja kako bi odlučno okrenula tok rata u svoju korist nakon što je trpjela gubitke od 100-200 vojnika dnevno u žestokoj borbi za kontrolu nad Donbasom.

- Cijenimo podršku koju nam već pružaju partneri, očekujemo nove isporuke, prvenstveno teškog naoružanja, modernog raketnog topništva, proturaketnih obrambenih sustava, rekao je Zelenski. Svaki dan kašnjenja ili odgođenih odluka prilika je za rusku vojsku da ubije Ukrajince ili uništi naše gradove", poručio je ukrajinski predsjednik. "Postoji izravna korelacija: što snažnije oružje dobijemo, brže možemo osloboditi naš narod, našu zemlju, dodao je.

Zelenski je također u razgovoru s europskim liderima zatražio sedmi paket sankcija EU-a koji bi uključivao embargo na ruski plin. Rusija je netom prije posjeta smanjila isporuke plina putem plinovoda Sjeverni tok 1.

Scholz je rekao kako će Njemačka podržati put Ukrajine ka članstvu, ali da Kijev mora poštivati zahtjeve po pitanju demokracije i vladavine prava.

Medvedev: Ukrajini obećali članstvo u EU-u i stare haubice

Kremlj je poručio da bi europski čelnici sa Zelenskim trebali "realno sagledati stvari", a ne razgovarati o slanju oružja.

Dmitrij Medvedev
, zamjenik predsjednika ruskog Vijeća za sigurnost, ismijao je njihov posjet ocijenivši da od njega "nema nikakve koristi".

Rekao je da su "Ukrajini obećali članstvo u EU-u i stare haubice".

Sutra bi Europska komisija trebala izdati preporuku glede statusa Ukrajine kao kandidatkinje za EU

Posjet se odvija dan prije nego što bi Europska komisija trebala izdati preporuku glede statusa Ukrajine kao kandidatkinje za EU, što je nešto prema čemu su najveće europske države bile suzdržane.


Macron je govoreći u srijedu u Rumunjskoj rekao da je vrijeme da Europa ohrabri Ukrajinu kada su u pitanju njene europske ambicije.


- Nalazimo se na točki kada moramo slati jasne političke signale, mi Europljani, prema Ukrajini i njenom narodu koji se herojski odupire, rekao je Macron, no nije otkrio nikakve pojedinosti.


Kijev je kritizirao Francusku, Njemačku, i u manjoj mjeri, Italiju, zbog odugovlačenja u njihovoj podršci za Ukrajinu, koja ih je optužila da sporo dostavljaju oružje i da stavljaju vlastiti napredak ispred ukrajinske slobode i sigurnosti.


Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je ovog tjedna za njemačke novine Bild da je zabrinut da će trojica vođa Kijev podvrgnuti pritisku ne bi li prihvatio mirovni sporazum povoljan za ruskog predsjednika Vladimira Putina.


- Reći će da trebamo (prihvatiti mirovni sporazum) kako bismo okončali rat koji izaziva prehrambene i gospodarske probleme ... da trebamo spasiti obraz gospodina Putina, rekao je Arestovič, referirajući se na Macronove komentare da nije prijeko potrebno poniziti ruskog vođu.


Draghi je u utorak na tu temu poručio da je važno da mirovni pregovori započnu što je prije moguće, no dodao da moraju biti "pod uvjetima koje Ukrajina smatra prihvatljivim".


Očekuje se da će Zelenski od svojih gostiju zatražiti više oružja kako bi ono pomoglo njegovoj vojsci da se obrani od ruskih agresora.


Ukrajina je osobito kritizirala njemačku vojnu pomoć, a ukrajinski veleposlanik u Berlinu Andrij Meljnik je za njemačku televiziju NTV rekao da očekuje da će Scholz dati teško naoružanje, koje je odavno obećano, no nije dostavljeno.


Scholz je odbacio optužbe da je uskratio veoma potrebnu vojnu podršku, rekavši da je Njemačka jedan od najvećih vojnih i financijski podupiratelja Ukrajine i da je potrebno proći neko vrijeme kako bi se ukrajinske vojnike obučilo da se koriste sofisticiranom topničkim sustavima koje nudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!