18:54 / 13.10.2021.

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Vodeći europski i američki dužnosnici upozorili na porast antisemitizma

Ronald S. Lauder

Ronald S. Lauder

Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters

Tijekom foruma o holokaustu u švedskom gradu Malmöu vodeći europski i američki dužnosnici upozorili su na porast antisemitizma. Ondje je bio i hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman. 

U vremenu kada svjedoci stradanja židovskog naroda u Drugom svjetskom ratu nestaju, sjećanje na holokaust nužno je održati živim. Na forumu je oštro osuđena i diskriminacija Roma te svi oblici rasizma.

- Vidio sam tolike roditelje čija su djeca izgubila život, ne zbog bolesti ili nesreće, nego samo zato što su bili Židovi. To se događa danas i moramo to zaustaviti. Ljudi okupljeni na ovom forumu to mogu zaustaviti. Vi predstavljate organizacije u Europskoj uniji i diljem svijeta koje mogu mnogo toga učiniti. Moramo zaustaviti mržnju, rekao je predsjednik Svjetskog židovskog kongresa Ronald S.Lauder.

- Antisemitizam je prisutan u našim društvima - u skupinama ekstremne desnice, u dijelovima ljevice, islamističkom okruženju i među običnim građanima. Svjedočimo antisemitizmu među odraslima i djecom koji su u Europu došli iz zemalja u kojima se mržnja protiv Židova promovira u školama i putem državne propagande, rekao je švedski premijer Stefan Lofven.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!