Noć u Sloveniji uz brojne intervencije na otklanjanju posljedica nevremena

07.08.2023.

Zadnja izmjena 09:35

Autor: HRT/Hina

Poplave u Sloveniji

Poplave u Sloveniji

Foto: Borut Zivulovic / REUTERS

Nakon posljednjih dana borbe s katastrofalnim poplavama ni protekla noć na ponedjeljak u Sloveniji nije protekla mirno te je poduzeto 57 intervencija na otklanjanju posljedica poplava, najviše u Pomurju i Koruškoj.

Dijelovi Slovenije i dalje su poplavljeni, a mnoge su prometnice zatvorene, prenosi u ponedjeljak slovenska agencija STA. Poslijepodne se predviđaju novi pljuskovi s grmljavinom.

Tijekom noći su u otklanjanju posljedica nevremena sudjelovale 62 vatrogasne jedinice, a prema trenutačno dostupnim podacima, intervenirale su na 57 lokacija.

Iako se meteorološka situacija smiruje, i dalje su poplavljena područja uz Muru, Dravu i Savu. Protok Mure u Gornjoj Radgoni u nedjelju navečer je počeo polako padati, no donji tok je ustaljen. Kako bi se spriječila katastrofa, nasipi moraju izdržati još barem jedan dan, rekao je hidrolog Janez Polajnar, piše agencija STA.

Zbog vlažnosti tla još će neko vrijeme prijetiti klizišta kojih je i u nedjelju bilo u većem broju, posebno u Koruškoj i Savinjskoj dolini.

U nevremenu su oštećene mnoge prometnice i mostovi, zbog čega je zatvoren velik broj cesta. Vremenski uvjeti u Sloveniji u ponedjeljak se popravljaju, pa će biti djelomično vedro, uz kratkotrajne grmljavinske pljuskove. Dan poslije očekuje se  sunčano vrijeme.

Očekuje se pomoć EU-a i NATO-a


Slovenija se za pomoć obratila Europskoj uniji i NATO-u te od njih zatražila tehničku pomoć za sanaciju štete nakon razornih poplava i klizišta u zadnja tri dana, objavila je ranije slovenska tiskovna agencija STA pozivajući se na vladu.

Premijer Robert Golob u subotu je opisao poplave kao najveću prirodnu katastrofu u posljednja tri desetljeća i procijenio ukupnu štetu na više od 500 milijuna eura. Oštećene su ceste, željezničke pruge, mostovi, kanalizacijski sustavi i zgrade.

Slovenija je preko Mehanizma civilne zaštite EU-a zatražila 30 bagera različitih kapaciteta i 30 specijalnih vozila za regulaciju vodotoka, kao i slanje inženjerskih ekipa za svu tu opremu.

Na popisu upućenom EU-u i NATO-u bilo je i 20 montažnih mostova dužine do 40 metara.

Država je također od NATO-a zatražila pet teških vojnih helikoptera nosivosti najmanje pet tona za transport, kao i 200 vojnika za obavljanje zadaća zaštite, spašavanja i pomoći. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!