Vojnik Gurka, prva osoba na Everestu s amputiranim nogama

21.05.2023.

13:31

Autor: Hina/HRT/A.S.

Mount Everest

Mount Everest

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Bivši vojnik Gurka, Hari Budha Magar postao je prva osoba s amputiranim objema nogama iznad koljena koja se popela na Everest, rekao je član njegova tima.


- Na vrh Sagarmathe stigao je u petak oko 15:00 sati po nepalskom vremenu. Nakon toga se spustio u bazni kamp, a u Kathmandu će se vratiti u ponedjeljak poslijepodne, rekao je AFP-u Him Bista, koji je za Everest upotrijebio nepalski naziv.

Magar (43) je obje noge iznad koljena izgubio nakon što je, dok je 2010. kao član brigade Gurka služio u Afganistanu, slučajno stao na improviziranu eksplozivnu napravu.

Dosad su se dvije osobe s amputiranim nogama ispod koljena popele na vrh Everesta. To su Novozelanđanin Mark Inglis 2006. i Kinez Xia Boyu 2018.

Magar ima proteze na objema nogama i dosad se već popeo na nekoliko vrhova, među kojima je planinski vrh Toubkal u Maroku, Ben Nevis u Škotskoj i europski Mont Blanc.

Bilo mu zabranjeno uspinjanje 

No ovome bivšem desetniku nekoliko je godina bilo zabranjeno uspinjanje na najvišu planinu svijeta zbog nepalskoga zakona kojim je slijepim osobama i onima s dvostrukom amputacijom zabranjen uspon na planine.

U međuvremenu je Vrhovni sud Nepala poništio zakon.

- Sve dok svoj život možete prilagoditi vremenu i situaciji, sve je moguće, nema ograničenja, samo nebo je granica, rekao je Magar AFP-u u travnju prije nego što je krenuo prema baznome kampu Everesta.

U Nepalu se nalazi osam od deset najviših vrhova na svijetu. Svako proljeće, kad zatopli, a opasni himalajski vjetar ne puše više toliko snažno, prema njima kreću stotine alpinista iz cijelog svijeta. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!