12:38 / 29.08.2018.

Autor: S.G./I.H./HRT

Vojska kriva za genocid nad Rohingyma

-

-

Foto: - / -

Neovisni stručnjaci mjanmarsku vojsku optužuju za ubojstva, silovanja, mučenja, ropstvo, nasilje prema djeci kao i uništavanje sela do temelja.
Dan nakon što je objavljeno izvješće UN-ova Odbora za ljudska prava koji najviše dužnosnike mjanmarske vojske smatra odgovornima za genocidne namjere i zločine nad muslimanskom manjinom Rohingyma i traži da im se za to sudi na Međunarodnom sudu pravde, o situaciji u Mjanmaru raspravljalo je jučer Vijeće sigurnosti UN-a.

Pred Vijećem sigurnosti glavni tajnik UN-a Antonio Guterres nije upotrijebio riječ "genocid". Govorio je o "obrascu kršenja i zloupotrebi ljudskih prava" što, kaže, nedvojbeno predstavlja najteže zločine prema međunarodnom pravu. Odgovornost je vodstva Mjanmara da iskaže veću odlučnost u poštovanju načela  jednakosti i nediskriminacije, da se suprotstavi poticanju rasne mržnje i nasilja, izjavio je.
Obljetnica masovnog egzodusa Rohingya
Neovisni stručnjaci mjanmarsku vojsku optužuju za ubojstva, silovanja, mučenja, ropstvo, nasilje prema djeci kao i uništavanje sela do temelja. O tomu govori i američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley. Nevina ljudska bića bila su silovana, ubijena i živa spaljena samo zbog svoje vjerske i etničke pripadnosti. Cijeli svijet promatra što ćemo poduzeti i hoćemo li djelovati, rekla je Haley.

U Vijeću sigurnosti govorila je i dobitnica Oscara, australska glumica, UN-ova veleposlanica dobre volje Cate Blanchett. Nedavno je posjetila izbjeglički kamp Rohingya u Bangladešu. Blanchett apelira na veću međunarodnu pomoć za više od 700.000 Rohindža koje je mjanmarska vojska brutalno prognala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!