Vojska Srbije priprema veliki prikaz sposobnosti i naoružanja "Granit 2023"

20.04.2023.

14:37

Autor: Hina/HRT/T.S.

Vojna parada u Beogradu, arhivska slika

Vojna parada u Beogradu, arhivska slika

Foto: Marko Mrkonjic / PIXSELL

 Na vojnom aerodromu u Batajnici u tijeku su posljednje pripreme za dugo najavljivani veliki prikaz sposobnosti, naoružanja i opreme Vojske Srbije (VS) "Granit 2023", na kojem se u subotu očekuje sudjelovanje oko 5.000 vojnika i časnika iz svih redova VS-a.

Ministarstvo obrane najavilo je tu manifestaciju kao središnji događaj obilježavanja Dana VS, tijekom kojeg će biti izloženo više od 2.300 borbenih vozila, tenkova, artiljerijskih oruđa i raketnog naoružanja, letjelica, dronova, te oklopnih vozila domaće vojne industrije.

U mimohodu postrojbi, koji uključuje i specijalce iz 63. padobranske i 72. brigade za specijalne operacije, bit će i Odred specijalne namjene "Kobre", čiji pripadnici su i u osiguranju srbijanskog predsjednika i najviših državnih dužnosnika.

Najsuvremenije naoružanje i preleti zrakoplova


Sve postrojbe u mimohodu bit će opremljene najsuvremenijim naoružanjem i vojnom opremom kojom raspolažu srbijanske oružane snage.

U planu su preleti helikoptera Mi-35, zrakoplova MIG 29 i ostalih letjelica koje su u sastavu Ratnog zrakoplovstva, rekao je beogradskim medijima načelnik Štaba Komande RZ VS.

Na jednom mjestu bit će prikazan najveći broj vojnih letjelica još od vremena JNA, pišu današnje "Večernje novosti".

Domaća i strana vojna proizvodnja 


Uz opremu, naoružanje i oklopne transportere i borbena vozila domaće vojne industrije "lazar" i "miloš", samohodne haubice "nora" B-52, bit će prikazano naoružanje i oprema inozemne proizvodnje koje u svom sastavu ima VS - američki "hummer" i "BearCat", kineski raketni sustav PVO FK-3, te ruski "Pancir".

Očekuje se da će prikaz uživo vidjeti tisuće ljudi jer se ulaz na vojni aerodrom "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" u Batajnici otvara u subotu od devet sati, a najavljen je i izravni TV prijenos.

Letački program podijeljen je u dva dijela - prijepodnevni i popodnevni, a središnji dio prikaza zakazan je za 11 sati i predviđeno je da traje oko sat vremena. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!