20:43 / 24.01.2022.

Autor: Hina/HRT

Vojska u Burkini Faso svrgnula predsjednika i suspendirala ustav

Vojska kaže da je preuzimanje izvedeno bez nasilja

Vojska kaže da je preuzimanje izvedeno bez nasilja

Foto: RTB / Reuters TV via REUTERS

Vojska Burkine Faso u ponedjeljak je rekla da je svrgnula predsjednika Rocha Kaborea, suspendirala ustav, raspustila vladu i nacionalnu skupštinu, te zatvorila granice.

Priopćenjem koje je potpisao potpukovnik Paul-Henri Sandaogo Damiba i koje je na državnoj televiziji pročitao drugi dužnosnik, rečeno je da je preuzimanje izvedeno bez nasilja i da se oni koji su pritvoreni nalaze na sigurnoj lokaciji.


Izjava je došla uime dotad nepoznatog tijela, Domoljubnog pokreta za očuvanje i obnovu ili MPSR, što je akronim na francuskom.


- MPSR, koji uključuje sve segmente vojske, odlučio je danas okončati mandat predsjednika Kaborea, rečeno je.


Navedeno je urušavanje sigurnosne situacije i ono što je opisano kao Kaboreova nesposobnost da ujedini naciju i učinkovito odgovori na izazove s kojima se suočava.


Do obraćanja vojske došlo je dva dana nakon zbunjenosti i straha koji su vladali u glavnom gradu Ouagadougou, gdje je došlo do razmjene vatre u vojarnama u nedjelju, dok su vojnici tražili veću podršku za svoju borbu s islamskim militantima.


Nepoznato je što dogodilo s Kaboreom nakon što se u blizini njegove rezidencije tijekom noći čula teška paljba.


Ranije, Kaboreova stranka rekla je da je preživio pokušaj atentata, no nisu dali nikakve detalje.


Prije priopćenja vojske, Afrička unija i Zapadnoafrički blok ECOWAS osudili su ono što su nazvali pokušajem puča u Burkini Faso, rekavši da drže vojsku odgovornom za Kaboreovu sigurnost. Udar je osudio i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!