Von der Leyen poručila političarima u BiH: Odmah u provedbu reformi

28.10.2022.

Zadnja izmjena 19:38

Autor: Hina/HRT/V.G.

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Foto: Ognen Teofilovski / Reuters

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen pozvala je u petak u Sarajevu bosanskohercegovačke političare da bez odgode počnu provoditi reforme nužne da bi se njihova zemlja približila članstvu u Europskoj uniji.

video thumb

Von der Leyen je u Sarajevu boravila u sklopu regionalne turneje i tamo se sastala s članovima Predsjedništva BiH te s predstavnicima civilnog društva i gospodarskog sektora.

Zajedno s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom otvorila je novu dionicu autoceste i tunel kroz planinu Ivan, na koridoru V c, dužine sedam kilometara, na pravcu između Sarajeva i Mostara. Ta je dionica sufinancirana bespovratnim sredstvima iz europskih fondova u iznosu nešto većem od 23 milijuna eura.

Predsjednica Europske komisije u BiH je stigla nakon što je to tijelo ranije ovog mjeseca preporučilo Europskom vijeću da Bosni i Hercegovini odobri status kandidata za članstvo u Uniji.

Von der Leyen je u govoru u Sarajevu kazala kako je to jasan politički signal kojega političari, izabrani na izborima 2. listopada, trebaju pravilno razumjeti i naredni četverogodišnji mandat iskoristiti kako bi poduzeli korake i iskoristili ponuđenu priliku.

- Ovo je pravi trenutak za BiH i želimo ohrabriti sve da ovaj trenutak iskoristite, poručila je predsjednica Europske komisije novoizabranim političarima, podsjećajući kako tri četvrtine građana BiH želi europsku perspektivu, a ta opcija snažno prevladava među mladima, što je možda i najvažnije.

Iako je BiH preporuku za kandidatski status dobila bez provedbe najosnovnijih reformi na kojima je Europska komisija inzistirala od 2019., Von der Leyen tvrdi kako je, unatoč teškim okolnostima, od tada ipak bilo nekog napretka, primjerice kroz usvajanje zakona o javnim nabavkama u parlamentu BiH. Sada je trenutak, istaknula je, da se ponovo udruže sve snage u zemlji i postigne daljnji napredak na putu ka članstvu BiH u EU.

Jasno je da će provedba drugih reformi biti zahtjevna, no na tome treba odmah početi raditi, rekla je Fon der Leyen ustvrdivši da je moguće BiH pretvoriti u mirnu i stabilnu zemlju jednakopravnih naroda i građana, privlačnu za strane investicije.

Predsjednica Europske komisije najavila je da će pred Europskom vijećem snažno zagovarati i formalno odobravanje kandidatskog statusa za BiH. Tu je poruku poslala u trenutku kada su se pojavile informacije da se neke članice EU, poput Francuske i Nizozemske, i dalje protive da BiH dobije kandidatski status pa bi to mogao biti problem kada Europsko vijeće u prosincu bude razmatralo preporuku Komisije.

Von der Leyen u Sarajevu je istaknula kako se cijeli europski kontinent promijenio nakon što je Rusija napala Ukrajinu, a jedini odgovor na odluku Moskve da dovede u pitanje međunarodno pravo i mir jest da europske zemlje djeluju jedinstveno i u čvrstom savezu.

Kao dokaz je da je EU spremna izravno pomoći zapadnom Balkanu u ovoj situaciji navela je pripremljeni paket energetske pomoći za cijelu regiju, koji uključuje oko 500 milijuna eura namijenjenih projekatima čiste energije, primjerice kroz gradnju vjetroelektrana, od kojih bi se brojni mogli realizirati za manje od godinu dana.


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!