18:09 / 20.08.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

Von der Leyen poziva G7 na plan za izbjeglice

Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Foto: Stephanie Lecocq / Reuters

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen poziva na međunarodno rješenje za izbjeglice uoči susreta zemalja G7 na temu Afganistana. 

Važno je da sve države uključene u misiju u Afganistanu osiguraju dovoljne kvote za izbjeglice i njihov sigurni prolaz kako bi mogli pomoći onima koji trebaju zaštitu, rekla je von der Leyen u petak za agenciju dpa.

Govoreći za medije po prvi put otkad su talibani preuzeli vlast nakon povlačenja američkih i NATO snaga iz Afganistana, njemačka političarka rekla je da je nužno spriječiti da ljudi padnu u ruke krijumčara.

To stavlja Afganistance koji žele pobjeći od sukoba u jednaku opasnost, kazala je.

Čelnici država G7 Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i SAD-a planiraju idući tjedan održati videokonferenciju na temu situacije u Afganistanu. Na tim sastancima u pravilu sudjeluju i predstavnici vodstva EU-a.

EU očekuje rast broja onih koji žele napustiti Afganistan. Mnogi od njih strahuju od povratka terora iz devedesetih, kad su talibani prošli put vladali.

Cijela stvar je tragedija za afganistanski narod i nazadovanje za međunarodnu zajednicu, zaključila je predsjednica EK-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!