18:40 / 09.04.2022.

Autor: Hina/HRT

Von der Leyen: Za Ukrajinu prikupljeno više od 10 milijardi eura

Putem video poruke prisutnima se obratio i ukrajinski predsjednik

Putem video poruke prisutnima se obratio i ukrajinski predsjednik

Foto: Kacper Pempel / REUTERS

U sklopu međunarodne akcije prikupljanja sredstava za potporu Ukrajini prikupljena je 10,1 milijarda eura, objavila je u subotu u Varšavi predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Kampanju pod nazivom 'Stand Up for Ukraine' pokrenula je međunarodna organizacija Global Citizen uz potporu Europske unije i kanadskog premijera Justina Trudeaua.


Uz svjetske čelnike koji su se u ime svojih zemalja obvezali da će prikupiti više milijarda dolara za pomoć ukrajinskim izbjeglicama, kampanji su se pridružili i umjetnici poput Eltona Johna, Alanis Morissette, Billie Eilish, Annie Lennox i Chrisa Rocka.


Svijet je u sklopu kampanje na kraju prikupio 9,1 milijardu eura, a usto je Komisija, zajedno s EBRD-om (Europska banka za obnovu i razvoj), dodala još milijardu za sve raseljene osobe u Ukrajini. Fantastično je to, dakle 10,1 milijarda eura", rekla je von der Leyen.


Dodala je da će se prikupljenoj svoti dodati i druga sredstva. 


- Solidarnost zemalja, tvrtki i ljudi diljem svijeta nudi malo svjetla u ovim mračnim trenucima, rekla je Von der Leyen na obilježavanju završne ceremonije kampanje prikupljanja sredstva za Ukrajinu.


- A kada bombe prestanu padati, pomoći ćemo ukrajinskom narodu da obnovi svoju zemlju. Nastavit ćemo braniti Ukrajinu, rekla je.


Putem video poruke prisutnima se obratio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.


- Ukrajinska hrabrost već je ujedinila cijeli demokratski svijet, rekao je Zelenski, pozvavši Zapad da uvede više sankcija ruskim bankama i da prestane kupovati rusku naftu.


Više od 4,3 milijuna Ukrajinaca napustilo je zemlju od početka ruske invazije 24. veljače, podaci su Visokog povjerenstva za izbjeglice (UNHCR).


UN procjenjuje i da je unutar Ukrajine raseljeno 7,1 milijuna stanovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!