Vrh NATO-a poručio da je Ukrajini potrebno više oružja

18.01.2023.

19:19

Autor: Jasna Paro/Dnevnik/B.A./HRT

Njemački tenk Leopard

Njemački tenk Leopard

Foto: Radovan Stoklasa / REUTERS

Ruska agresija na Ukrajinu bila je u fokusu sastanka vojnog krila NATO-a, održanog u Bruxellesu. Iz vrha Saveza poručuju da je Ukrajini potrebno više sustava protuzračne obrane, više oklopnih sredstava, ali i streljiva.

Kako je javila Jasna Paro u večerašnjem središnjem HTV-ovu Dnevniku, više vojne pomoći za Ukrajinu danas je u EP-u zatražio i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, koji se zauzeo za to da se Ukrajini pošalju najmoderniji zapadni tenkovi, više vojne opreme i naoružanja.


Velika Britanija prva je od zapadnih zemalja koja je najavila da će Ukrajini poslati svoje tenkove, Challenger 2. Bit će to prvi zapadni tenkovi na ukrajinskom ratištu. Britansko ministarstvo nije preciziralo o kojoj količini se radi, a britanski mediji spekuliraju o 12 tenkova. Ukrajinski vojni vrh zatražio je 300 zapadnih tenkova i 700 vojnih oklopnih vozila.


Njemačka je dosad nekako oklijevala u slanju svojih tenkova Leopard - što je Ukrajina tražila od samog početka - no to se sada mijenja. Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da je britanska pošiljka otvorila put i Njemačkoj da pošalje svoje tenkove.


I nizozemski premijer Mark Rutte, koji je danas u Washingtonu, najavio je da će njegova zemlja poslati svoje sustave protuzračne obrane Patriot.


Dakle, sasvim sigurno postoji politička volja i govori se o tome da se Ukrajini pošalje najmodernije zapadno oružje. Odluka o tome mogla bi se donijeti za koji dan, na sastanku ministara obrane država NATO-a u američkoj vojnoj bazi Ramstein blizu Berlina. Ono što možemo čuti danas u Bruxellesu, a i u Davosu, je da će se vojna pomoć Zapada za Ukrajinu povećati i da će biti više koordinirana.


- Ovo bi mogao biti prijelomni trenutak rata. Trebamo shvatiti da će ovaj rat najvjerojatnije završiti pregovorima. Nitko ne zna točno kako će završiti, ali najvjerojatnije je da će to biti za pregovaračkim stolom. Ono što, međutim, znamo, jest da će ishod pregovora potpuno ovisiti o odnosu snaga na ratištu. Dakle, ako želimo da Ukrajina opstane kao neovisna nacija i dođemo do mirnog, ispregovaranog rješenja, onda je više potpore Ukrajini put do tog mira i pregovora, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!