11:41 / 17.04.2022.

Autor: HRT/Hina

Nadbiskup vrhbosanski Vukšić: Uskrs obilježavati kao blagdan nade i mira

Sarajevska katedrala Srca Isusova

Sarajevska katedrala Srca Isusova

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić pozvao je u nedjelju vjernike da Uskrs obilježavaju kao blagdan nade koji trajno podsjeća na pobjedu života nad smrću. Predvodeći uskrsno euharistijsko slavlje u sarajevskoj katedrali Srca Isusova u svojoj je propovijedi podsjetio kako je Uskrs svetkovina kojom se kršćani sa zahvalnošću sjećaju Isusova ukrsnuća.

Svojim je uskrsnućem Krist osnažio vjeru da za njim slijedi i uskrsnuće drugih pa je tako Uskrs postao blagdanom nade za sve plemenite i dobre ljude pa i za one loše koji će naći načina odvratiti se od svog zla puta, kazao je nadbiskup Vukšić. Kazao je kako je u čovjekovoj naravi najjača želja za životom i potreba da ga se obrani te da smrt ne bude kraj a tome da neće biti zaboravljeni nadaju se i oni koji nisu vjernici, barem da ih se sačuva kroz sjećanja.

- Mir u pravdi i ljubavi kršćanska je vizija društvenoga mira. Isusovo uskrsnuće trajni je temelj kršćanske vjere, odgovor na čovjekovu prirodnu želju za životom ali i put kojim su vjernicima otvorena vrata raja, poručio je Vukšić podsjećajući pri tom i na drugu veliku poruku uskrsloga Krista kada je svojim učenicima kazao "mir svoj vam dajem". Gradnju i jačanje mira opisao je kao trajnu moralnu zadaću jer je to pretpostavka i važno sredstvo sreće na Zemlji i ujedno sredstvo spasenja čovjeka.

Koncelebrirano mislo slavlje u sarajevskoj katedrali vodio je i vrhbosanski nadbiskup u miru kardinal Vinko Puljić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!