10:51 / 02.09.2021.

Autor: Hina

Vrhovni sud odbio blokirati zabranu pobačaja u Teksasu

Američki Vrhovni sud

Američki Vrhovni sud

Foto: Tom Brenner / reuters

Američki Vrhovni sud odbio je u srijedu blokirati zabranu pobačaja nakon šestog tjedna trudnoće u Teksasu, čime je zadao snažan udarac pravima na pobačaj i ostavio na snazi državni zakon koji zabranjuje većinu pobačaja.


Odluka je velika prekretnica u borbi oko pitanja pobačaja jer su protivnici desetljećima nastojali vratiti pristup tom postupku.


S pet glasova za i četiri protiv, suci su odbacili hitan zahtjev pružatelja usluga pobačaja da se ukine zabrana koja je stupila na snagu u srijedu rano ujutro u Teksasu, dok se sudski sporovi nastavljaju.


Jedan od šest konzervativaca, glavni sudac John Roerts, pridružio se troje liberala u neslaganju.


- Sudski nalog je zapanjujući, napisala je liberalna sutkinja Sonia Sotomayor u izdvojenom mišljenju.


Upozorila je da je to "bez sumnje neustavan zakon osmišljen kako bi zabranio ženama ostvarivanje njihovih ustavnih prava i kako bi se izbjegao sudski nadzor" i prozvala većinu sudaca da su "odlučili zakopati glave u pijesak".


U nepotpisanom objašnjenju, sudska većina navela je da se odluka "ne temelji na ikakvim zaključcima o ustavnosti teksaškog zakona" i dopušta nastavak pravnih sporova.


Odluka ilustrira utjecaj troje konzervativnih sudaca koje je imenovao bivši republikanski predsjednik Donald Trump, a koji su povukli Vrhovni sud udesno.


Zakon bi predstavljao gotovo potpunu zabranu te procedure u Teksasu jer se 85 do 90 posto pobačaja izvrši nakon šestog tjedna trudnoće i vjerojatno bi se morale zatvoriti brojne klinike, upozoravaju skupine za pravo na pobačaj.


Takva zabrana nije bila dopuštena ni u jednoj saveznoj državi još od presude Roe protiv Wadea, povijesne presude Vrhovnog suda kojom je 1973. godine legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji.


Teksas je među desetak država koje uglavnom vode republikanci, a koje žele zabraniti pobačaj nakon što se detektira otkucaj srca fetusa, često u šestom tjednu, a ponekad i prije nego što žena uopće shvati da je trudna.


Sudovi su blokirali takve zabrane, pozivajući se na Roe protiv Wadea.


Postupanje suda prema zabrani u Teksasu mogao bi nagovijestiti njegov pristup u još jednom slučaju. Savezna država Mississipi želi zabraniti pobačaj iza 15. tjedna trudnoće i pozvala je suce da ponište presudu Roe protiv Wadea.


Sud tek treba saslušati argumente, a presuda se očekuje do kraja lipnja 2022. godine.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!