17:44 / 26.06.2018.

Autor: D.M./HRT

Vrhovni sud podržao Trumpovu zabranu muslimanima

-

-

Foto: - / -

Podržao je njegovu zabranu dolaska u SAD za putnike iz nekoliko većinski muslimanskih država i odbacio tvrdnje da je riječ o neustavnoj vjerskoj diskriminaciji.
Američki vrhovni sud osigurao je Donaldu Trumpu jednu od najvećih pobjeda tijekom njegovog predsjedništva. Podržao je njegovu zabranu dolaska u SAD za putnike iz nekoliko većinski muslimanskih država i odbacio tvrdnje da je riječ o neustavnoj vjerskoj diskriminaciji. Ta je mjera bila jedna od prvih odluka novog američkog predsjednika i donesena je samo tjedan dana nakon što je stupio na vlast.

Presuda je donesena s pet glasova za i četiri protiv i time je završena žestoka sudska bitka o tome predstavlja li ta mjera nezakonitu zabranu muslimanima. Trump sad može proglasiti pobjedu nakon što su niži sudovi blokirali njegovu odluku u rujnu. Vrhovni sud smatra kako osporavatelji Trumpove odluke nisu uspjeli dokazati da zabrana krši američki zakon o imigraciji ili prvi amandman američkog ustava koji zabranjuje vladi da favorizira jednu religiju nauštrb drugih. Sudac John Roberts je u ime suda objavio da je vlada "dala dovoljno opravdanje oko nacionalne sigurnosti" koje je prevladalo. 

Presudom Vrhovnog suda omogućava se da ta Trumpova uredba ostane na snazi, ali i da Trump doda još država. On smatra kako je mjera potrebna kako bi se SAD zaštitio od islamističkih militanata. Trenutno je ulazak u Sjedinjene Države zabranjen većini ljudi iz Irana, Libije, Somalije, Sirije i Jemena. Vrhovni sud je dopustio da ona ostane na snazi u prosincu dok traje pravna bitka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!