Vrhovni sud SAD-a zadržao mogućnost protjerivanja migranata s granice

28.12.2022.

07:04

Autor: T.V./HRT/Hina

Migranti

Migranti

Foto: Daniel Becerril / REUTERS

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država zadržao je mjeru kojom se omogućuje protjerivanje migranata uhvaćenih na granici SAD-a i Meksika, donijete za vrijeme pandemije Covida-19.

Za produljenje ove mjere, nazvane "Naslov 42", koja je od ožujka 2020. primijenjena oko 2.5 milijuna puta, Vrhovni sud je glasovao 5-4.

U ožujku 2020. vlada bivšeg predsjednika Donalda Trumpa aktivirala je ovaj zdravstveni sustav kako bi mogla bez odgode protjerati migrante bez boravišne dozvole uhićene na kopnenim granicama, uključujući potencijalne tražitelje azila.

Ova mjera protjerivanja je trenutna i ne dopušta pravni lijek. Predviđene su rijetke iznimke, za određene nacionalnosti kao što su Ukrajinci zbog invazije Rusije na njihovu zemlju ili za maloljetnike bez pratnje.

Aktivisti za ljudska prava i stručnjaci smatraju to kršenjem međunarodnog prava. Za njih trenutni sustav samo potiče migrante da tajno prelaze granicu i preuzimaju sve veće rizike prelazeći pustinje ili rijeke.

Međutim, Ukidanje mjere osporilo je 19 američkih saveznih država koje su strahovale od priljeva migranata na granici s Meksikom.

Vrhovni sud je mjeru sada zadržao na neodređeno vrijeme čime su raspršene nade zastupnika emigranata koji su očekivali da će ona biti ukinuta.

Mjera će ostati na snazi dok Vrhovni sud ne odluči o meritumu ovog slučaja. Saslušat će argumente obiju strana u veljači 2023., a odluku će objaviti sljedećeg proljeća.

- Odluku Vrhovnog suda odmah je pozdravio republikanski tabor. "To će spriječiti ljude koji žive na granici da potonu u totalni kaos", rekao je teksaški izabrani dužnosnik Tony Gonzales. Duboko smo razočarani zbog svih očajnih tražitelja azila koji će i dalje patiti zbog "Naslova 42, ali nastavit ćemo se boriti da na kraju ukinemo tu politiku, rekao je Lee Gelernt, odvjetnik pri Američkoj uniji za građanske slobode (ACLU).

Američki predsjednik Joe Biden je tijekom predizborne kampanje obećao opsežnu reformu migracijskog sustava, ali svi njegovi prijedlozi zakona zaglavili su u Kongresu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!