Vrući val zavladao i u nordijskim zemljama

05.07.2021.

20:11

Autor: V.K./HRT/Hina

Globalno zatopljenje

Globalno zatopljenje

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Nakon najtoplijeg ikada zabilježenog lipnja u Finskoj i nekim dijelovima Švedske, temperature su se na krajnjem sjeveru Europe u nedjelju približile apsolutnim rekordima, a termometar je pokazivao između 30 i 35 stupnjeva Celzijevih. 

U gradu Kevo, na samom sjeveru Finske, izmjereno je u nedjelju rekordnih 33,5 stupnjeva, što je najviša temperatura zabilježena u tom dijelu zemlje nakon rekordnih 34,7 stupnjeva zabilježenih 1914. godine, prenosi agencija STT.

Na nacionalnoj razini, lipanj je bio najtopliji mjesec ikada, registriran od početka mjerenja 1844. godine, s prosječnom temperaturom od 16,5 stupnjeva C koja je premašila dotadašnji rekord iz 1950-ih, pokazuju podaci nacionalnog meteorološkog instituta.

U susjednoj Švedskoj, lipanj je ponovo bio najtopliji zabilježen u Stockhomu (19,3 stupnjeva prosječno), što je više od rekorda iz 2018. i zatim 2019.

- Primjećujemo li trend? Pa, vjerojatno opet slučajnost, ironično je tvitala švedska ekološka aktivistica Greta Thunberg.

Na državnoj razini lipanj 2021. je treći najtopliji ikada izmjeren.

U Norveškoj je Meteorološki institut u nedjelju izmjerio 34 stupnjeva u Saltdalu, u okrugu blizu arktičkog kruga, što je najviša temperatura izmjerena u cijeloj zemlji ove godine. To je 1,6 stupnjeva manje od apsolutnog rekorda zemlje. U nekoliko mjesta u kraljevstvu su zabilježene "tropske noći", kada temperatura ne pada ispod 20 stupnjeva C.

Ljeto 2021. već predstavlja apsolutni rekord vrućine u Kanadi, gdje se temperatura približava 50 stupnjeva Cejzijevih u sjeni, pod učinkom "toplotne kupole".

Prema izvješću objavljenom u svibnju, Arktik se zagrijava tri puta brže od planeta.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!