20:42 / 05.08.2018.

Autor: HRT

Vrućina i vjetar - recept za katastrofu

-

-

Foto: - / -

Val vrućine u Europi ne popušta, temperature su i dalje najviše u Španjolskoj i Portugalu gdje je izmjereno čak 46 Celzijevih stupnjeva.
Val vrućine u Europi ne popušta, temperature su i dalje najviše u Španjolskoj i Portugalu gdje je izmjereno čak 46 Celzijevih stupnjeva. Još više problema uzrokuju požari čijem širenju pogoduju vjetrovi iz Sahare, a vatrogasci su na rubu snaga.

Portugal je prepun turista, bilježi sezonu za pamćenje - gospodarstvo se diže, restorani su puni, turisti zadovoljni... Sve dok ne dođu na sunce koje nesmiljeno prži, a hlada i osvježenja niotkud.

Samo nekoliko kilometara od obale, u unutrašnjosti Portugala - potpuno drugačija slika. Tamo borba protiv vatrene stihije traje već danima, stotine umornih vatrogasaca su na terenu, čekaju pomoć koja im je itekako potrebna jer vjetar ne prestaje puhati pa se nova požarišta stvaraju iz sata u sat. Lokalno stanovništvo je u egzodusu. Oni koji su ostali, odlučili su pomoći vatrogascima.

Najteže je na jugu Portugala gdje je raspoređeno najmanje 1000 vatrogasaca, a požari doslovno gutaju sve pred sobom. Lokalne vlasti pozivaju na evakuaciju, no odaziv je slab - gotovo svi vjeruju da će se katastrofa izbjeći.

Požar je, ne mareći za granice, prešao u susjednu Španjolsku. Gase ga vatrogasci obiju zemalja kako bi zaustavili moguće širenje, jer vrijeme je neumoljivo, a sljedećih dana vladat će vrućina i puhati suh vjetar iz Sahare.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!