19:33 / 13.07.2021.

Autor: Danko Družijanić/Dnevnik/IMS/HTV/M.N.

Vrućine i požari haraju zapadom SAD-a

Ekstremne vrućine i požari u Americi

Ekstremne vrućine i požari u Americi

Foto: Dnevnik HTV/IMS/ / HRT

Nezapamćene vrućine i katastrofalni požari haraju zapadom Sjedinjenih Država. U Dolini smrti u Kaliforniji izmjerena je temperatura kakva još nikada na našem planetu nije zabilježena, gotovo 55 Celzijevih stupnjeva!


Nekoliko dana nakon što je u Dolini smrti u Kaliforniji neslužbeno oboren rekord u visini izmjerene temperature na planetu Zemlji, najmnogoljudnija američka savezna država i dalje se bori s vatrom. Zasad nema vijesti o ljudskim žrtvama, no izgorjeli su deseci domova.


"Gradić Doyle u Kaliforniji, bio sam ondje jučer. Nemaju ni jednog hidranta, vatrogasci su ovisili o cisternama s vodom koje su dovukli u grad. Nisu se mogli nositi s onim što je poharalo njihov grad", kaže Craig Philpott, fotograf divljih životinja.  Au Doylu, nakon prolaska vatre, prizori apokalipse. Ljudi su spašavali živu glavu, mnogi ni kućne ljubimce nisu stigli izvući. 


Vatra bjesni i malo južnije, u okrugu Mariposa. Na terenu je gotovo 5 stotina vatrogasaca, no vatra se i dalje širi zbog vrlo suhog raslinja i visoke temperature. Naloženo je iseljavanje iz domova i u susjednom okrugu Madera.  


Gore šume i raslinje i u Arizoni, snimke pokazuju večernje prizore na sjeveru, uz autocestu prema Utahu. Ohrabrujuće zvuče najave meteorologa da se ekstremni val vrućine bliži kraju i da će idućih dana prevladavati uobičajene ljetne temperature.


Na istočnoj strani SAD-a, međutim, obilne oborine izazvale su poplave. U državi Pennsylvaniji u okrugu Bucks napadala je velika količina kiše, podigla vodostaje i šteta je velika.


Najgore nije prošlo, pa za glavni grad države, Philadelphiju, i okolicu, upozorenje na poplave ostaje do jutra.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!