Vučić: Beograd neće pristati na ultimatume Kosova

10.07.2020.

16:07

Autor: P.F./Hina

default error photo
Pred Srbijom je težak put, istaknuo je Vučić dodajući da neće biti lakše ni onima koji su mislili da će Srbiji uzeti sve i da ona neće dobiti ništa.
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je da je spreman za razgovore s Kosovom o boljim odnosima, ali ne na ultimatume i maksimalističke zahtjeve prištinskih vlasti.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron bili su domaćini virtualnog summita na kojemu su sudjelovali Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti.

Dvojica čelnika dogovorila su se da će nastaviti razgovore o normalizaciji odnosa, najprije na još jednoj videokonferenciji u nedjelju, a potom na summitu uživo u četvrtak u Bruxellesu.

Beograd ne može prihvatiti ultimatume Prištine, izjavio je Vučić novinarima u Parizu. 

- Pred Srbijom je težak put, istaknuo je dodajući da neće biti lakše ni onima koji su mislili da će Srbiji uzeti sve i da ona neće dobiti ništa. 

Po njegovim riječima, kosovski Albanci traže očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova, ustava, trajno uzajamno priznanje, članstvo Kosova u UN-u i da ostale članice EU-a priznaju Kosovo, a kasnije bi se razgovaralo o nestalima i ratnoj odšteti.

- Srbija je tu jedina koja ima različita stajališta, rekao je Vučić nakon videokonferencije.

Dijallog Beograda i Prištine je u zastoju od kraja 2018. kad su kosovske vlesti uvele stopostotne carinske pristojbe na robu iz Srbije  u znak odmazde za diplomatske akcije Beograda za povlačenje priznanja kosovske neovisnosti i sprječavanje prijema u međunarodne organizacije svoje bivše južne pokrajine, čiju nezavisnost ne priznaje.

Beograd je nastavak dijaloga uvjetovao ukidanjem pristojbi, što je učinjeno imenovanjem nove kosovske vlade te formiranjem Zajednice srpskih općina na Kosovu, na što se Priština obvezala sporazumom u Bruxellesu u travnju 2013. postignutim pod pokroviteljstvom Europske unije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!