Vučić: Cijepanje BiH se neće dogoditi. Nama nije potreban teritorij BiH

22:31 / 19.04.2021.

Autor: B.A./Hina/HRT

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

Foto: B.P. / PIXSELL

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedjeljak da odbacuje ideju o promjenama granica na zapadnom Balkanu po kojima bi njegova zemlja priznala neovisnost Kosova, a zauzvrat anektirala Republiku Srpsku.

Posljednjih je dana u fokusu regionalne javnosti navodni non paper o mijenjanju granica balkanskih država i njihovom preustroju prema etničkim linijama, a mediji kao autore spominju najviše slovenske dužnosnike, što su oni demantirali.


U intervjuu za sarajevsku komercijalnu televiziju Face, Vučić je rekao da nije vidio nikakve dokument kojima bi netko, a posebno slovenski premijer Janez Janša zagovarao novo crtanje granica u regiji.


Istaknuo je da su takve zamisli za njega neprihvatljive. 


- Cijepanje BiH se neće dogoditi. Nama nije potreban teritorij BiH, kazao je Vučić.


Dodao je da takvu poruku prenosi čelniku bosanskih Srba i predsjedatelju kolektivnog predsjedništva BiH Miloradu Dodiku svaki put kad se s njim sastane. 


Ipak smatra da Dodik ima pravo razmišljati kako želi, no ne slaže se s njime da srbijanski entitet treba biti državom. 


- Mirno spavajte... Nemate razloga za strah jer je apsolutni interes Srbije mir i stabilnost, kazao je Vučić dodajući da je mir između Bošnjaka i Srba presudan i da sve radi kako bi se održao.


Slovenski portal "Necenzurirano" nedavno je objavio sadržaj non-papera bez zaglavlja i potpisa i pisanog na engleskome, a prenijeli su ga i mnogi drugi mediji u Sloveniji, uz ogradu da ga nisu potvrdili ni Europsko vijeće niti Europska komisija.


Radi se o neslužbenom diplomatskom dokumentu o komadanju BiH, priključenju Republike Srpske Srbiji i ujedinjenju Kosova s Albanijom i ima naslov "Zapadni Balkan put naprijed", tvrdi portal.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!