12:25 / 07.08.2018.

Autor: D.M.

Vučić: Hrvati sve uspjeli, a izigravaju žrtve

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u utorak je na konferenciji za novinare u Beogradu, među ostalim, komentirao novo zahlađenje odnosa između Srbije i Hrvatske.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u utorak je na konferenciji za novinare u Beogradu, među ostalim, komentirao novo zahlađenje odnosa između Srbije i Hrvatske.

"Nažalost, naši odnosi nisu bili osobito topli i srdačni, ne zbog odluke Srbije, već zbog permanentnog vođenja politike protiv naše zemlje i protiv našeg naroda. Moja želja za sve boljim odnosima s Hrvatskom ostaje. Neću ih moliti i neću kukati zbog hajki koje vode protiv mene umjesto da dobro pogledaju što su radili" rekao je Vučić. "Sve što sam govorio, govorio sam na dostojanstven i pristojan način, ne iznoseći ni jednu uvredu. Ne iznoseći fašističke pozdrave, niti bilo što slično. Što ne bih rekao da je bio slučaj u Glini i nekim drugi mjestima u Hrvatskoj", rekao je Vučić.

"Imam drugu molbu za njih. Kad hoće, dobrodošli su u Srbiju, bilo da imaju izbore, bilo da im to politički odgovara - kad ne žele, ne moraju. Ja od razgovora s bilo kim tko dramatično drukčije misli ne bježim i nisam kukavica da se sklanjam od teških riječi i svega drugog.  Na ovu hajku i harangu koju provode po medijima odgovaram mirnoćom i osmijehom. Molim da ne vode hajku i harangu protiv Milorada Pupovca jer mi nije pisao ni sugerirao nijednu riječ", rekao je.

"Zamislite kada bismo mi prozivali Tomislava Žigmanova ovdje svaki dan. S pitanjem je li on "Za dom spremni" ili nije za to. Podupire li one majice na kojima piše "Ustaše Hrvatskoj" ili podržava li prodaju knjiga Ante Pavelića na najvećoj manifestaciji u povodu proslave Oluje. Mi to nikada ne bismo pitali gospodina Žigmanova. Mi hoćemo da se svi Hrvati u Srbiji osjećaju dobro i da ne budu u poziciji u kojoj su Srbi u Hrvatskoj", rekao je Vučić.

"Koji su s broja od 622 tisuće spali na broj od 186 tisuća. Vjerojatno, u međuvremenu isparili. Možda i to bude nečije licemjerno objašnjenje u budućnosti", nastavio je. "Napravili smo puno toga i mnogo čime bi se mogla dičiti hrvatska predsjednica što je postignuto poslije naših razgovora po pitanju prava Hrvata u Srbiji", kazao je Vučić. Vučić je pobrojio što sve Srbija radi i rješava kad je riječ o Hrvatima u Srbiji, od obnove doma kulture do podupiranja nekih manifestacija.


Dogovoreno je i da počnu razgovori su vezi s obilježavanjem mjesta stradavanja Hrvata u Srbiji tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća. "Trebaju predložiti način, mi prijedlog čekamo", kaže. "Milijun puta sam griješio, rekao što nisam trebao. Živ čovjek pogriješi pa kaže oprostite. Sve što sam rekao u Bačkoj Palanci, sam sam pisao, deset puta pročitao, ponovio bih to jedanaesti put. Osim što bih mogao i produžiti i reći još ponešto o načinu na koji je slavljena Oluja, da sam mogao pogledati dan unaprijed na 5. kolovoza, još bih toga rekao", kaže Vučić.

Dodaje da razumije histeriju u Hrvatskoj i da je u hrvatskim novinama više njegovih slika nego Kolinde Grabar-Kitarović i Andreja Plenkovića. "Sve su ostvarili. Sve što su željeli protiv Srba ostvarili su i još glume žrtve i sve je to prošlo. Sad se pojavio neki mali Vučić iz malene poražene Srbije da govori stvari koje nisu htjeli čuti. Razumijem ih i da sam na njihovom mjestu, možda bih i ja isto radio", kaže Vučić.

Opet se vratio na srpske žrtve u Drugom svjetskom ratu. "Ne smijem dopustiti manipulaciju brojem žrtava, ne smijem dopustiti da se izbriše kolektivno pamćenje iz sjećanja našeg naroda na najstrašniju tragediju našeg naroda, a to je bio Jasenovac, Jadovno..." rekao je.

"Žao mi je što je netko ljut što sam nešto nazvao pogromom, podsjetio sve da je Nikola Tesla Srbin. Nema podataka da je ikada rekao ono o srpskom rodu i hrvatskoj domovini, to je komunistička izmišljotina. Tesle su strašno stradale od ustaškog režima. Više od 90 njih je pobijeno. Da je Tesla bio u Lici u to vrijeme, sasvim sigurno ne bi preživio, kao što nitko od njegovih nije preživio. Žao mi je što su to činjenice", rekao je Vučić.

"Svatko tko se bori za Srbiju i njezine interese uvijek će biti meta i tu nema iluzija, poručuje Vučić i ponavlja da je previše star da bi bio uplašen.
Oštar odgovor MVEP-a srbijanskim dužnosnicima

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!