Srbija inzistira na pravu da podiže optužnice za zločine u Oluji

25.05.2022.

15:38

Autor: HRT/Hina

Aleksandar Vučić i Ana Brnabić

Aleksandar Vučić i Ana Brnabić

Foto: Amir Hamzagic/Milos Tesic / PIXSELL

Srbijanski državni vrh poslao je dvije odvojene poruke u povodu reagiranja Hrvatske na optužnice za napad na izbjegličku kolonu tijekom Oluje, ocijenivši da "europska vrijednost nije štićenje ubojica djece i staraca, niti je to prijetnja onima koji traže pravdu".

Predsjednik Aleksandar Vučić u izjavi novinarima u Davosu, a premijerka Ana Brnabić u priopćenju u Beogradu su, komentirajući službena stajališta Zagreba, istaknuli da Srbija ima pravo tražiti odgovornost za ubojstva srpskih civila tijekom akcije Oluja.

Odgovarajući na navode kako Srbija u sklopu pregovora za pristupanje EU mora uskladiti svoj pravosudni sustav s pravnom stečevinom EU-a, uključujući i uklanjanje zakona o univerzalnoj jurisdikciji Brnabić je uzvratila ocjenom da je "dugih 27 godina prošlo, a da nitko nije našao za shodno da reagira i sudi zločincima koji su ubijali djecu u izbjegličkoj koloni, na teritoriju druge države".

- Kad je Srbija to konačno učinila, 27 godina kasnije, čujemo prijetnje - bit će nam blokiran europski put, da se opametimo ili nikada nećemo ući u EU, istaknula je Ana Brnabić u priopćenju.

Komentirajući izjave iz Hrvatske na svoj račun zbog odluke srbijanskog tužilteljstva da podnese optužnice protiv hrvatskih pilota za zločin na Petrovačkoj cesti tijekom akcije Oluja, Aleksandar Vučić je rekao da je slušao "iživljavanje" raznih koji su desno orijentirani.

"Ako su to europske vrijednosti, onda nam ne trebaju"

- To pokazuje koliko mnogo ljudi u EU misli kako imaju pravo da vam određuju šta smijete ili ne smijete reći. Tako i nama zabranjuju da budemo dio EU-a. Ako je to cijena i suglasimo se s tim da ne trebaju odgovarati ubojice naše djece (...) izvinite, jesu li to europske vrijednosti? Ako jesu, onda nam takve vrijednosti ne trebaju, naglasio je.


On je novinarima beogradskih medija prenio svoju poruku na zatvorenoj sesiji posvećenoj zapadnom Balkanu u Davosu, da se "Srbija nalazi na europskom putu, jer je to jedini put koji ima", te da nisu potrebne svakodnevne izjave sa Zapada - "priznajte nezavisno Kosovo i uvedite sankcije Rusiji".

Evo kako je Vučić u Davosu odgovorio na pitanje može li Hrvatska blokirati europski put Srbije.

- To vam je tako s Hrvatima, oni misle da imaju pravo da vam određuju što ćete vi da kažete i što ćete vi da uradite jer ako to ne uradite i ako niste dovoljno poslušni kao što je bilo nekadašnje rukovodstvo Srbije poslušno, puzilo pred njima. Čim netko nije takav, vi odmah postajete zlikovac, zločinac, najcrnji neprijatelj jer moraju da žive u tome i navikli su na to da im netko podilazi, rekao je Vučić.

video thumb

Vučić je rekao i da se u Davosu susreo s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i da je imao "vrlo kratak razgovor". Odbacio je navode HAZU-a o "jasenovačkom mitu", naglasivši da se na teritoriju Hrvatske dogodila najveća tragedija koja je zadesila jedan narod na području bivše SFR Jugoslavije.

- Da zaboravimo naše najveće stradalno mesto, zbog čega? Da bi lijepo pisali o meni? Samo nastavite vi svoje, a mi svoje, poručio je Vučić.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!