15:27 / 01.05.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Vučić i Dodik se žale da zapad ignorira stradanje Srba u Jasenovcu

Vučić i Dodik

Vučić i Dodik

Foto: Milos Tesic / PIXSELL

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju kako se istina o zločinima počinjenim u ustaškom logoru Jasenovac sustavno zanemaruje, u čemu prednjače zapadne države.


Vlasti Republike Srpske (RS) i Srbije organizirale su komemoraciju žrtvama koncentracijskog logora Jasenovca u Donjoj Gradini na bosanskohercegovačkoj obali Save gdje su od 1942. ustaše masovno likvidirale zatočenike.

Prema podacima javne ustavnove Spomen područje Jasenovac, u logoru je ubijeno ili je od bolesti i izgladnjivanja umrlo najmanje 83 tisuće ljudi, među kojima je najviše bilo Srba (47.627), Roma (16.173) i Židova (13.116).

Vučić je ustvrdio kako se danas nitko ne sjeća srpskih žrtava na odgovarajući način osim samih Srba.

- Svi ostali gledaju da o Jasenovcu ne govore nikada, kazao je Vučić, dodajući da su Srbi najviše stradali u ratovima na Balkanu, ali da o tome nitko na Zapadu ne želi govoriti.

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik rekao je da se, na tragu zločina u Jasenovcu, Srbima i danas pokušava oduzeti slobodu.

- Bez države nema slobode i zato je nastala RS. Ovaj narod ima svoje dvije države RS i Srbiju, kazao je srpski član predsjedništva BiH optužujući međunarodu zajednicu da sustavno pokušava uništiti srpski entitet.

Komemoraciju u Donjoj Gradini ignorirali su predstavnici diplomatskog zbora u BiH, osim kineskog i ruskog veleposlanika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!