Vučić i Kurti različito o mogućim rješenjima krize

26.08.2022.

16:32

Autor: Hina/I.B.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: ffikretow / Shutterstock

Srbijanski predsjednik najavio je nastavak telefonskih konzultacija s izaslanicima SAD- i EU-a u pokušaju da se izbjegnu tenzije i nasilje na Kosovu, dok kosovski premijer šalje poruke da je spreman Vučiću "pružiti ruku" ako Srbija pristane ubuduće se odreći graničnih kontrola.

Washington i Bruxelles nastoje zajednički spriječiti nove napetosti između Beograda i Prištine uoči 1. rujna, do kad je kosovska vlada odgodila primjenu recipročne odluke o osobnim dokumentima i registarskim oznakama, ali u trodnevnim razgovorima s čelnicima obje strane ovog tjedna nije napravljen korak bliže dogovoru i rješenju.

Aleksandar Vučić
je ocijenio da je samo pitanje trenutka kada će doći do veće krize i poručio da pomaka u daljem dijalogu neće biti ako Kosovo ne počne ispunjavati obvezu iz Briselskog sporazuma iz 2013. o formiranju Zajdnice srpskih općina.

- Hoće li to biti 1. ili 10. rujna.... Oni 1. rujna počinju mijenjati (registarske) tablice, a rok im je dva mjeseca... možete zamisliti kakve će tenzije biti u ta dva mjeseca, rekao je Vučić novinarima u Osečini, u zapadnoj Srbiji, gdje je u petak otvorio Sajam šljiva.

Vučić ne vjeruje da će s Prištinom u pogledu problema s tablicama biti pomaka, ali se nada rješenju problema s dokumentima.

Kosovska vlada najavila da će, poslije jednomjesečne odgode pod pritiskom SAD-a, od 1. rujna početi primjenu odluke o preregistraciji kosovskih vozila sa srpskim tablicama i izdavanju srpskim državljanima ulazno-izlaznog dokumenta, kao recipročnu mjeru koju Srbija primjenjuje za građane Kosova.

Američki izaslanik Gabriel Escobar poručio je u petak, poslije razgovora u Prištini s kosovskim Srbima u srijedu i Vučićem u Beogradu kasno u četvrtak, da su Sjedinjene Države čule zabrinutost građana Srbije.

- U mnogim slučajevima postoji ozbiljna zabrinutost za Srbe na Kosovu, postoji ozbiljan problem u povjerenju, rekao je Escobar, istaknuvši nadu da će sporazum o registarskim tablicama i dokumentima ipak biti postignut.

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je u intervjuu njemačkom dnevniku Die Welt da nerede koji su 31. srpnja izbili zbog novih mjera, "nije izazvala srpska manjina sa sjevera Kosova, nego organizirani kriminal i oligarsi koji su na platnom popisu Srbije i koji na sastancima u Beogradu dobivaju instrukcije šta treba izvesti na Kosovu, javila je agencija Beta.

Kurti je rekao i da nova kosovska pravila reciprociteta neće stupiti na snagu 1. rujna ako Srbija odustane od graničnih kontrola.

- Spreman sam Vučiću pružiti ruku. Ako Srbija pristane ubuduće se odreći graničnih kontrola, onda ćemo i mi to učiniti. I onda od 1. rujna neće biti novih pravila, rekao je Kurti za Die Welt od petka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!