Vučić i Pirc Musar porječkali se pred novinarima

15.06.2023.

18:41

Autor: Hina/E.P.C.

Vučić i Pirc Musar na konferenciji za novinare

Vučić i Pirc Musar na konferenciji za novinare

Foto: Amir Hamzagic / ATA Images/PIXSELL

Sadašnji dobri odnosi Srbije i Slovenije mogu biti još bolji, a ekonomski još uspješniji, izjavili su šefovi dviju država, no kada je posrijedi sloboda medija pokazale su se goleme razlike u stajalištima čelnika jedne članice EU-a i lidera balkanske države koja želi pristupiti Uniji.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u Beogradu je ugostio slovensku predsjednicu Natašu Pirc Musar, a slovenski novinar ga je na konferenciji za novinare upitao o masovnim građanskim prosvjedima "Srbija protiv nasilja" koji su počeli nakon dviju masovnih pucnjava početkom svibnja.


Vučićev odgovor bio je ironičan, kao što često odgovara domaćim novinarima. 


- Kroz dio tih pitanja vidi se kako i zbog čega Europska unija nema toliku popularnost. Ponekad se, zbog vaše prevelike dobre volje, ljudi osjete poniženima, jer vide kako biste se htjeli miješati u stvari u koje nikada nikome ne biste dopustili da se miješa kada su vaše zemlje u pitanju, rekao je Vučić.


Obraćajući se izravno novinaru, dodao je kako Srbija, za razliku od zemalja EU-a, nema praksu da , kako je kazao, ubije Boga u demonstrantima.


- Mi se trudimo da preuzmemo vaše najbolje demokratske tekovine, jedino što još nismo preuzeli je da ubijemo Boga u demonstrantima. Mi to ne nećemo raditi, izbjegavat ćemo do posljednjeg trenutka, nastavio je Vučić.


Na to je reagirala Pirc Musar, istaknuvši da su prosvjedi u svakoj državi legitiman čin i dio demokracije, a da izvještavanje novinara o tome predstavlja slobodu izražavanja.


- Dio demokracije je i sloboda medija, i na tome također treba raditi, a dio toga su i prosvjedi, rekla je slovenska predsjednica. Dodala je da se prosvjeduje i u Sloveniji.


- Nadam se da novinaru niste previše zamjerili na pitanju, rekla je Pirc Musar. 


Vučić je replicirao zahvalivši se novinaru na tome što je postavio takvo pitanje.


-Kod nas je, naravno, sloboda medija takva da bi svakoga dana trebao odgovarati jesam li Hitler ili Musolini. Vama ne želim taj stupanj sloboda, rekao je Vučić.


Slovenska predsjednica izjavila je da njezina zemlja vidi Zapadni Balkan europskim prostorom i da će se zalagati za proširenje, jer se zemlje regije trebaju pridružiti Uniji.


U pogledu aktualnih napetosti na Kosovu, rekla je kako su za smirivanje situacije potrebne obje strane, dodajući da i kosovske vlasti moraju odraditi svoj dio posla.


Ukazavši na značaj odnosa Beograda i Prištine za cijelu regiju, Pirc Musar rekla je kako će to pokazati koliko su svi, uključujući Bruxelles, zajedno zreli da se situacija smiri. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!