Vučić: Ja neću na more, ja hoću u Jasenovac

11.08.2022.

15:57

Autor: P.F./Hina

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

Foto: Milos Tesic / Pixsell

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je, ocijenivši da se protiv njega "provodi hajka" u Hrvatskoj, upitao kome on smeta i zašto mu, ni nakon tri zahtjeva, hrvatske vlasti ne dopuštaju da posjeti Jasenovac i oda počast žrtvama.

- Kome smetam, jesam li rekao neku ružnu riječ o bilo kome? Svi svojim putem, ali nemojte mene tjerati, ja neću na more - hoću u Jasenovac, a vi mi ne date. Zašto, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara poslije susreta sa sudionicima kampa "Srbija te zove 2022" i mladim sportašima iz dijaspore.

Vučić je ocijenio da je u Jasenovcu počinjen "magnum crimen", te da je sav njegov grijeh u tome što je htio položiti jedan cvijet u spomen žrtvama.

On je rekao kako ga se u Hrvatskoj okrivljuje da je "otvorio Oluju", aludirajući na pokretanje optužnice srbijanskog Tužiteljstva za ratne zločine protiv četvorice hrvatskih pilota zbog napada na izbjegličku kolonu na Petrovačkoj cesti 1995.

- Nisam ja već je Tužiteljstvo za ratne zločine željelo da se pronađu ubojice djece i starih na Petrovačkoj cesti. Četvoro djece je tamo ubijeno. Mnogo godina traje istraga. Hoćete da ubojice djece prođu nekažnjeno? Hoćete i to nazivati provokacijom? Pa, kako vas nije sramota?, rekao je Vučić, ali nije bilo jasno kome su konkretno upućena pitanja.

O susretu s Kurtijem

Vučić je novinarima, u povodu poziva Bruxellesa na izravni dijalog s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem o normaliziranju odnosa Beograda i Prištine, rekao kako od tog susreta ne očekuje ništa niti se nada ikakvom rezultatu. Istaknuo  je da vjeruje u racionalno ponašanje Prištine, te da se nada, kako je rekao, da će ih njihovi ilegalni roditelji natjerati na to, aludirajući na SAD i vodeće zapadne zemlje koje podupiru nezavisnost Kosova.

- Moja poruka Kvinti prije svega - idemo (u Bruxelles) u dobroj vjeri, želimo razgovarati o svemu. Vi na silu možete sve, ali - samo na silu. Natjerati nas da se odreknemo svojih prava, da sami sudjelujemo u uništavanju svoje zemlje i potpisanih sporazuma - nemojte ni pokušavati ni sanjati, rekao je Vučić.

Vučić je  upozorio i da se vlasti u Prištini spremaju napasti sjever Kosova, većinski naseljen Srbima, te da se, pod plaštom borbe protiv kriminala, pripremaju uhićenja i likvidacije Srba.

Srbijanski predsjednik nije naveo konkretnije podatke i dokaze kojima argumentira svoje tvrdnje.

Komentirajući Kurtijevu izjavu da Beograd vodi agresivnu politiku, uz optužbe da Beograd može izazvati sukob, Vučić je rekao da su te tvrdnje smiješne i ustvrdio da zapravo Priština želi prikriti svoje namjere.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!