16:33 / 08.09.2018.

Autor: HRT

Vučić na Kosovu unatoč protivljenju Prištine

Foto: Lana Slivar Dominic/PIXSELL

Foto: Lana Slivar Dominic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vučić je svoj pozdravni govor na Kosovu održao točno ispred hidoelektrane Gazivode, jedne od spornih točaka u pregovorima između Prištine i Beograda.
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u dvodnevnom je posjetu Kosovu. Iako je Priština prvotno zabranila njegov dolazak, na kraju su pod međunarodnim pritiskom popustili. To je Vučić iskoristio da bi se još jednom prikazao kao hrabri državnik koji riskira svoju sigurnost.

Vučić je izjavio kako je ponosan i sretan što je na Kosovu. Smatra kako je vrijeme da Srbi s Albancima na Kosovu razgovaraju s mnogo više međusobnog respekta. Vučić je svoj pozdravni govor na Kosovu održao točno ispred hidoelektrane Gazivode, jedne od spornih točaka u pregovorima između Prištine i Beograda.

- Beograd i Priština povlače granice

Kosovo i Srbija odnedavno otvoreno govore kako se kosovski čvor može riješiti razmjenom teritorija. Jug Srbije, većinski naseljen Albancima, pripao bi Kosovu, a sjever Kosova, većinski naseljen Srbima, Srbiji. Hidroelektrana Gazivode u općini Zubin Potok, tvrdi Beograd, ključ je opstanka 700.000 Srba na Kosovu i njihova budućnost. To područje Srbi žele zadržati, a Priština se tomu protivi. Ni pravoslavna crkva ne želi ni čuti za teritorijalnu razmjenu. "U slučaju podjele Kosova, većina Srba bi bila osuđena na nestajanje. Ne možete izgraditi sreću jednog naroda na nesreću drugih", poručuje Sava Janić iz manastira Dečani.

Vučić je Srbima na Kosovu, koji su u enklavama južno od rijeke Ibar i u okruženju većinski naseljenom Albancima, poručio da se nemaju zbog čega brinuti niti nakon ocjena Angele Merkel koja je naglasila kako je interes EU-a stabilan zapadni Balkan, te da je teritorijalni integritet važna polazna točka za regiju. Poslije popodnevnih posjeta srpskim selima na sjeveru Kosova, te večerašnjeg sastanka s političkim predstavnicima kosovskih Srba, Vučić bi se u nedjelju trebao obratiti sunarodnjacima građanima Kosova u Kosovskoj Mitrovici.

'Hoćemo ekonomski snažnijeg i jačeg Srbina na Kosovu i Metohiji'

Hoćemo ekonomski snažnijeg i jačeg Srbina na Kosovu i Metohiji, poručio je Vučić u izjavi Radio-televiziji Srbije. Najavio je ulaganja Srbije na Kosovu i poticaje gospodarstvenicima da rade i sa Srbima i s Albancima kako bi Srbija "ekonomski pobjeđivala". Komentirajući navode pojedinih prištinskih medija kako je u jednom danu "dva puta porazio predsjednika Kosova Hashima Thacija", Vučić je odgovorio kako nije nikog ni porazio niti ponizio. "Nisam, niti bih to ikada napravio. Razgovaram s Thacijem jer je on predstavnik Albanaca, on sa mnom razgovara jer sam legitiman predstavnik Srba i predsjednik Srbije", rekao je Vučić, naglasivši kako je "jako teško" razgovarati s Thacijem jer imaju različite poglede i viđenja.

Zbog poruka Prištine da nije dobrodošao na Kosovo, Vučić se u petak u Bruxellesu odbio sastati s predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem, pa je šefica europske diplomacije Federica Mogherini s njima razgovarala odvojeno i najavila novi krug pregovora za oko dva tjedna. Vučić je sinoć rekao kako nije "nikakav ovan na brvnu" i uvjeren je da posjet može proći mirno jer "incidenti nisu ni u interesu Albanaca".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!