Vučiću "Oluja" najveće etničko čišćenje od 1945., Dodiku udruženi zločinački pothvat

04.08.2023.

Zadnja izmjena 20:43

Autor: Hina/HRT/A.S.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages / PIXSELL

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak u Prijedoru u BiH kako je "Oluja" bila najveće etničko čišćenje u Europi nakon Drugog svjetskog rata dok je čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik tu operaciju nazvao udruženim zločinačkim pothvatom za koji je okrivio Hrvatsku, ali i SAD.

Vlasti Srbije i Republike Srpske organizirali su u Prijedoru u sjeverozapadnoj Bosni zajedničko obilježavanje 4. kolovoza kao "dana progona Srba iz Hrvatske".

Taj su grad, iz kojega je od 1992. godine protjerano više od 30 tisuća Hrvata i Bošnjaka, a njih više od tri tisuće ubijeno, odabrali s obrazloženjem kako je tamo pristigao prvi veliki val izbjeglih pred vojno-redarstvenom operacijom "Oluja" 1995. godine.

Mediji pod kontrolom vlasti u RS, uključujući entitetski javni servis RTRS, prijenos iz Prijedora propratili su najavom "Oluja je pogrom", a taj je natpis stajao i na tribini namijenjenoj govornicima.

Riječ pogrom tijekom vjerskog obreda koristio je i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije koji je govorio samo o stradanjima Srba u ratovima 90-ih i u Drugom svjetskom ratu, iako je dodao da osjeća i bol majki žrtava hrvatskog i bošnjačkog naroda.

Kazao je kako se moli za mir među narodima na ovim prostorima koji zajedno žive jer je to najviša vrijednost, pozvavši i druge vjerske poglavare da rade na tome.

Vučić se nakon toga u govoru žalio na navodne "dvostruke standarde i pritiske velikih sila" zamjerajući im što nisu pristali na tvrdnju kako je "Oluja" bila najveće etničko čišćenje nakon 1945. godine kao i na tome što na Zapadu nitko nije podržao podizanje optužnice protiv četvorice hrvatskih pilota koje su u Beogradu okrivili za napad na kolonu kod Bosanskog Petrovca 7. kolovoza 1995.

Kaže kako je Srba u Hrvatskoj danas malo jer je protiv njih počinjen težak zločin.

- Zato je važno da mi Srbi budemo okupljeni i da se ne damo i da im kažemo što se dogodilo, izjavio je Vučić.

Predsjednik RS Dodik u zapaljivom je govoru "Oluju" nazvao "udruženim zločinačkim pothvatom SAD-a i Hrvatske protiv nebranjenog srpskog naroda" nazivajući "majmunima" sve one koji misle drugačije. Posebice se obrušio na SAD, pod čijim je sankcijama od 2017. godine, proglasivši tu državu stalnim neprijateljem Srba i RS.

- Amerika od prvog dana Daytonskog sporazuma ruši prava RS, kazao je Dodik vičući s govornice kako je taj entitet "srpska država" koja će sada dati isti status pripadnicima postrojbi pobunjenih Srba iz Hrvatske s onima koji su se borili u redovima vojske bosanskih Srba.

Vučić najavio da će Beograd štititi Srbe zapadno od Drine


Predsjednik Vučić izjavio je da Beograd više nikada neće okretati leđa Srbima zapadno od Drine i neće dopustiti da ih netko nekažnjeno progoni. Otvoreno je podupro dužnosnike bosanskih Srba koje je SAD sankcionirao zbog ugrožavanja Daytonskog sporazuma, rekavši da su uvijek dobro došli u Srbiju.

Vučić je ovo kazao nakon što je zajedno s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom položio vijence na spomen obilježje u sjeverozapadnoj Bosni na cesti između Bosanskog Petrovca i Ključa, podignutom u znak sjećanja na poginule u koloni u kojoj su bili izmiješani civili i pripadnici paravojnih postrojbi pobunjenih Srba koji su se tijekom operacije "Oluja" povlačili iz Hrvatske.

Hrvatski su ratni zrakoplovi napali vojne ciljeve u koloni na Petrovačkoj cesti 7. kolovoza te dan kasnije kod mjesta Svodna u okolici Bosanskog Novog. Prema različitim tvrdnjama srpske strane tada je poginulo devet odnosno deset osoba, uključujući četvero djece.

Vučić je u petak ustvrdio kako godinama Srbi nisu htjeli i nisu smjeli obilježavati svoje tragedije, no to se sada promijenilo.

- Deset je ljudi ubijeno samo zato što su bili Srbi a četvero su bili djeca, kazao je Vučić ustvrdivši kako poštuje i hrvatske i bošnjačke žrtve, ali ne želi dopustiti da se zanemaruju srpske.

Najavio je i kako će osobno učiniti sve da odgovorni za ubijanje djece budu privedeni licu pravde čime je očevidno aludirao na optužnicu srbijanskog pravosuđa protiv četvorice hrvatskih pilota.


Optužena četiri pilota 

Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine prošle je godine optužilo četvoricu pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) koje tereti za napad na civilne ciljeve u kolonama na cesti između Bosanskog Petrovca i Ključa odnosno kod Svodne 7. i 8. kolovoza 1995. godine.

Piloti Vladimir Mikac, Zdenko Radulj, Željko Jelenić i Danijel Borović optuženi su po zapovjednoj odgovornosti, a u Srbiji ih žele procesuirati pozivajući se na tvrdnju kako imaju univerzalnu jurisdikciju nad svim ratnim zločinima počinjenim na području bivše SFRJ.

Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa odbilo je zahtjeve iz Beograda za uručenje poziva optuženima na ročište radi početka suđenja osporavajući ovlasti srbijanskog pravosuđa u ovom predmetu najavivši kako će biti poduzete sve mjere da se pravno zaštiti hrvatske pilote.

Vučić podržao dužnosnike pod američkim sankcijama


Srbijanski predsjednik otvoreno je podupro dužnosnike bosanskih Srba koje je SAD sankcionirao zbog ugrožavanja Daytonskog sporazuma, rekavši da su uvijek dobro došli u Srbiju.

Ranije ovog tjedna američko ministarstvo financija je uvelo sankcije za četvoro najbližih suradnika predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika - članici kolektivnog predsjedništva BiH Željki Cvijanović, premijeru i predsjedniku parlamenta RS-a te entitetskom ministru pravosuđa.

Nakon sjednice vijeća za suradnju Srbije i RS-a u Banjoj Luci, Vučić je rekao kako Srbija poštuje sve norme Daytonskog sporazuma i BiH kao državu sastavljenu od dva entiteta i tri konsititutivna naroda, no američke sankcije smatra neprimjerenim i nezasluženim.

- Sankcije za nas ne postoje, nećemo ih primjenjivati i ni na koji se način nećemo suglasiti s onima koji su te sankcije uvodili, izjavio je Vučić novinarima, dodajući da zbog toga očekuje posljedice po Srbiju.

Vučić i Dodik su rekli da su se dogovorili da u Donjoj Gradini u BiH i u Beogradu izgrade identične memorijalne centre posvećene žrtvama logora Jasenovac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!