Vučić: Ne izvozimo oružje i streljivo ni Ukrajini ni Rusiji

05.03.2023.

16:10

Autor: HRT/V.G./Hina

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

Foto: Milos Tesic/ATAImages / PIXSELL

- Srbija nije prodala nijedan komad oružja i streljiva ni Ukrajini ni Rusiji, čisti smo kao suza, rekao je u nedjelju srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u Dohi, gdje sudjeluje na međunarodnom skupu.


- Nismo prodali nijedan komad oružja ni streljiva, ni Rusiji ni Ukrajini. Imamo dozvoljene krajnje korisnike i samo njima izvozimo, rekao je Vučić novinarima komentirajući tvrdnje da streljivo iz Srbije preko Turske i još nekoliko zemalja završava na bojišnici u Ukrajini.

Osvrnuvši se na tvrdnje da se streljivo proizvedeno u srpskim tvornicama izvozi preko Turske, rekao je da su ti izvozni poslovi dodatno zaštićeni obvezom da se ne može dalje izvoziti bez suglasnosti Srbije.

- Čisti smo kao suza, ustvrdio je Vučić.

Krajem tjedna i srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je da od početka ruske invazije na Ukrajinu iz Srbije nije izvezeno oružje ni jednoj strani u sukobu, što je bilo prvo službeno očitovanje nakon poruke Kremlja da Moskva prati informacije o mogućnoj opskrbi Ukrajine srbijanskim streljivom.

Ovo je preozbiljno pitanje, uz ostalo i sa stajališta rusko-srpskih odnosa, a da bi se reagiralo potrebno je osloniti se na činjenice, citirala je prije agencija Tanjug glasnogovornicu ruskog MVP-a Mariju Zaharovu, pozivajući se na rusku agenciju RIA Novosti.

- Srbija, a to mogu tvrditi jer moje ministarstvo daje dozvolu za izvoz, ne izvozi vojnu opremu ni u jednu zemlju za koju smatramo da bi bila problematična i sporna na bilo koji način, rekao je u petak Dačić novinarima u ministarstvu.

On je naglasio da govori o "legalnim institucijama" koje mogu izvoziti oružje.

Pojedini ruski mediji prethodno su objavili da je 3500 raketa iz srpske vojne tvornice "Krušik" preko Turske i Slovačke tajno isporučeno oružanim snagama Ukrajine te da je riječ o raketama za raketne sustave "Grad".

- Već smo zatražili od Beograda da se izjasni. Takve izjave ne treba davati ni putem medija, ni preko Telegrama, ni kroz curenje informacija, već putem službenog priopćenja stajališta srbijanske strane, izjavila je Zaharova, prema izvješću ruske agencije TASS.

Tvornica "Krušik" zanijekala je prodaju, a srbijanski ministar obrane Miloš Vučević rekao je, odgovarajući na pitanje zastupnika u parlamentu, da Srbija zasigurno ne izvozi naoružanje ni za Ukrajinu, ni za Rusiju.

Vučić je danas iz Dohe poručio da će Srbija i dalje razvijati svoju vojnu industriju i od nje zarađivati, ali držeći se međunarodnih zakona.

Najavio je ulaganja od oko 100 milijuna eura za povećanje kapaciteta i nove linije u vojno-obrambenoj industriji, poručivši i da će Srbija nastaviti proizvoditi oružje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!