Vučić nije htio govoriti o aferi "Prisluškivanje", čeka reakciju nadležnih

20.06.2022.

18:13

Autor: V.K./HRT/Hina

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nije u ponedjeljak htio komentirati navode iz intervjua bivše državne tajnice u MUP-u Srbije Dijane Hrkalović koja je nekadašnjeg ministra policije i Vučićeva bliskog suradnika Nebojšu Stefanovića dovela u vezu s prisluškivanjem šefa države.

Dijana Hrkalović, i sama suočena s optužbama tužiteljstva za organizirani kriminal u dva slučaja trgovine utjecajem, rekla je u intervjuu da je Stefanović u vrijeme dok je bio šef policije "ostvarivao neovlašteni uvid u sadržaj telefonske komunikacije Aleksandra Vučića i članova njegove obitelji" te da je štitio kriminalni klan Veljka Belivuka optuženog za niz ubojstava i najtežih kaznenih djela.

- Pogledao sam dva puta sve što je rekla gospođa Hrkalović, ali osobne dojmove ne mogu i neću javno iznositi, rekao je danas Vučić novinarima i dodao da se time trebaju baviti nadležna tijela.

Vučić je na ceremoniji dodjele ugovora o radu liječnicima i medicinskim tehničarima naglasio da su "nadležni organi izravno utvrdili da je bilo prisluškivanja" i da je "više od 1600 ili 1800 puta neovlašteno pristupano" telefonu šefa države.

Vučić je, navodno, prisluškivan tijekom komunikacije s osobama iz kriminalnog miljea čiji su telefoni praćeni jer su bili pod sigurnosnim mjerama policije, a Stefanović je, prema tvrdnjama Dijane Hrkalović, imao uvid u transkripte tih razgovora Vučića i članova njegove obitelji.

- Tražio je da mu se dostavljaju ti transkripti. Nije poduzeo protuobavještajnu zaštitu predsjednika niti je obavijestio BIA-u (sigurnosno-informativnu agenciju) da oni poduzmu mjere. Ondje gdje ima prisluškivanja i čitanja tuđih komunikacija neovlašteno, ondje ima svega, rekla je Hrkalović za provladin portal Objektiv.

Stefanović, nekadašnji Vučićev bliski suradnik, mjesecima je pod povećalom javnosti nakon optužbi da je njegov otac, koji je u međuvremenu preminuo, sudjelovao u trgovini oružjem.

Stefanović je javno doveden i u vezu s komunikacijom i uporabom zaštićene aplikacije SKy s pripadnicima kriminalnih skupina, što on kategorički odbacuje i zahtijeva da nadležna tijela utvrde tko se sve koristio tom aplikacijom, s kim je i o čemu komunicirao.

Suočen s novim pritiscima u medijima Stefanović je u nedjelju popodne poručio da će, nakon optužbi Dijane Hrkalović, u idućih 48 sati odgovoriti "na sve laži" koje su o njemu izrečene "koristeći samo istinu i argumente".

Ustvrdio je da osobe koje ga optužuju "istina plaši" pa se zato služe "najmonstruoznijim lažima".

Stefanović se do ponedjeljka kasno popodne nije očitovao o posljednjim optužbama koje bi ga mogle dovesti u situaciju da se suoči s tužiteljskom istragom o navodima da je protuzakonito imao uvid u transkripte Vučićevih prisluškivanih razgovora. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!