18:55 / 01.07.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Vučić o presudi Stanišiću i Simatoviću

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Haška presuda bivšim čelnicima SDB-a Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću je "slika i prilika" političkog djelovanja Haškog suda, ocijenio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, dok predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić drži da oni nisu počinili nikakve zločine i nada se reviziji te presude. Čelnici srbijanske Službe državne sigurnosti (SDB) Stanišić i Simatović osuđeni su u srijedu na po 12 godina zatvora zbog zločina u Bosanskom Šamcu, ali im sud u Den Haagu nije utvrdio odgovornost "za bilo koji drugi zločin", iako smatra da su sudjelovali u formiranju paravojnih jedinica pod kontrolom SDB-a.

Aleksandar Vučić je, komentirajući presudu mehanizma u Den Haagu (MICT), rekao kako haška presuda "govori sve". Dodao je da su u predmetima Gotovina i Markač "promijenjena pravila i sudska praksa".


- To je bio razlog da i (Ante) Gotovina i (Mladen) Markač, (Momčilo) Perišić, a potom u prvostupanjskoj presudi Simatović i Stanišić, budu oslobođeni odgovornosti, a da se sud potom ponovno vraća "na staro", rekao je Vučić novinarima poslije ceremonije završetka radova na konstrukciji Kule Beograd u okviru projekta Beograd na vodi.


- Promjena sudske prakse sa oslobađanjem i ponovnim suđenjem je slika i prilika političkog djelovanja haškog tribunala, naglasio je Vučić. 


Poručio je da Srbija, unatoč tome, "mora čuvati mir i stabilnost".


- Ta osveta koja se provodila nad srpskim narodom i državom je bila takva osveta za nešto što ne mogu da razumijem točno za što. I pored toga što ne želim da kažem da smo i mi bili anđeli i da nije bilo zločina sa srpske strane, naprotiv, doslovno je jeziva i samo se pitam ima li kraja, rekao je Vučić.

Moramo ići uzdignute glave, štititi nacionalne i državne interese, biti dio Europe i svijeta, jer i ovo danas što činimo - pokazuje koliko je Beograd dio države i svijeta, zaključio je Vučić.

Predsjednik srbijanskog parlementa Ivica Dačić je, komentirajući stajalište suda kako "izvan razumne sumnje" nije dokazao da su Stanišić i Simatović bili sudionici u udruženom zločinačkom pothvatu, ocijenio kako je to dokazivanje udruženog zločinačkog pothvata "bio pokušaj suda" da stavi kolektivnu krivnju na Srbiju.


Dačić je rekao kako Stanišića poznaje kao ozbiljnog i kvalitetnog čovjeka, koji je imao pozitivnu ulogu na donositelje političkih odluka 90-tih da postupaju racionalno. Dodao je da se nada kako će "u daljem procesu doći do neke revizije" presude nekadašnjim čelnicima srbijanskog SDB-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!