Vučić očekuje susret s Putinom u Kini

11.08.2023.

14:43

Autor: HRT/Hina/J.L.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić

Foto: Amir Hamzagic/ATAImages / PIXSELL

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planira u listopadu posjetiti Kinu, gdje će se možda sastati s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, objavila je moskovska agencija TASS, pozivajući se na Vučićevu izjavu beogradskoj provladinoj komercijalnoj TV Happy.


- Do kraja godine očekujem ozbiljne i važne razgovore s našim vrlo, vrlo važnim partnerima. U listopadu ću ići u važan posjet Kini. Veliko je pitanje što će se tamo dogoditi jer se očekuje i dolazak ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je Aleksandar Vučić.

Moskovska agencija podsjeća da je i predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske Milorad Dodik izjavio kako očekuje da će ove jeseni posjetiti i Kinu i tamo se sastati sa Putinom.

Putinov posjet Kini zakazan je za listopad kad će Kina biti domaćin foruma "Jedan pojas, jedan put", rekao je ranije Putinov pomoćnik Jurij Ušakov.

- No, cilj Srbije mora i dalje biti put u Europu iz milijun razloga, a prije svega da bismo živjeli u demokraciji. Srbija ne želi živjeti u diktaturama, niti u despotskim režimima, već u demokracijama u kojima nitko neće ubijati političke protivnike ili osuđivati nekog na 30 ili 40 godina zatvora jer mu je netko rekao da vodi lošu politiku. Naša politika mora biti takva da idemo i razgovaramo u Bruxellesu, Berlinu, Parizu, Rimu i svim centrima, Beču, Budimpešti, Ateni, Sofiji, Bukureštu, Zagrebu i Ljubljani i svim drugim, o tome kako da Srbija ide naprijed na europskom putu, ali ne smijemo žmiriti na to što se zbiva u svijetu i praviti se da ne razumijemo, istaknuo je srbijanski predsjednik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!