17:14 / 29.10.2021.

Autor: HRT/Hina

Vučić optužbe svjedoka o dolasku u Glinu 1991. nazvao "brutalnim lažima"

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Foto: B.P. / ATAImages/PIXSELL

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nazvao je je "brutalnim lažima" tvrdnje svjedoka koji ga je teško optužio u sudskom procesu koji se vodi protiv predsjednika ratnog predsjedništva Gline Dušana Jovića. Prema pisanju medija svjedok Kosta Danilović, koji je 1991. bio zatočen u logoru KPD Glina, izjavio je kako je tamo u to vrijeme vidio i Vučića. 

- Sjećam se kada je sadašnji predsjednik Srbije Vučić, kao da ga sada gledam, došao kod nas i govorio koga će ubiti. Meni je Vučić rekao da sam ja kao Srbin izdao srpski narod i da će me zadnjeg zaklati, tako je rekao, naveo je Telegram svjedočenje Danilovića.

Komentirajući te tvrdnje svjedoka u procesu za ratne zločine, srbijanski predsjednik danas je novinarima rekao kako je riječ o "brutalnim lažima", na temelju kojih će "neki ljudi biti osuđeni".

Vučić je na ceremoniji primopredaje novog švicarskog vlaka srbijanskoj željeznicama, ustvrdio kako je kao dijete u Hrvatsku išao s roditeljima, a potom kao navijač Crvene zvezde, kategorički naglasivši da od 1991. pa do 1995. godine, nije bio u Hrvatskoj, a poglavito ne u Petrinji, gdje "nikad u životu nije kročio".

- I oni (Hrvatska) govore o vladavini prava? Članica EU-a. Samo nemoj da nam pričaju o vladavini prava, a još manje o vladavini morala, rekao je Vučić, naglasivši kako je u vrijeme koje se spominje u svjedočenju bio student beogradskog Pravnog fakulteta, te da se tad nije bavio politikom, a član Srpske radikalne stranke postao je kasnije početkom 90-ih.

U Vučićevu obranu stali su ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je u četvrtak u večernjem dnevniku RTS-a tvrdnje svjedoka nazvao "monstruoznim lažima", te zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, naglasivši kako "vrlo odgovorno" može tvrditi da je, u vrijeme koje je spomenuo svjedok, zajedno s Vučićem "studirao na Pravnom fakultetu".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!