Vučić oštro reagirao na optužbe Đukanovića i Kurtija o naoružavanju Srbije

13.04.2022.

17:05

Autor: T.V./HRT/Hina

Aleksandar Vučić, ilustracija

Aleksandar Vučić, ilustracija

Foto: Amir Hamzagic / ATAImages/PIXSELL

Srbijanski predsjednik u srijedu je, ragirajući na ocjene o kupnji kineskog naoružanja za protuzračnu obranu, kosovskog premijera i crnogorskog predsjednika nazvao "muhama zunzarama" i poručio im da se brinu o svojim problemima, a ne o vojnoj i obrambenoj politici Srbije.

Aleksandar Vučić je u oštrom video-obraćanju ocijenio da je "posljednjih šest mjeseci ubrzana kampanja žigosanja Srbije, koja dolazi iz pojedinih centara moći" i "iz dijela regije" koji "svoj uspjeh uvijek vidi u neuspjehu i propasti Srbije".

- Ne od jučer, izrazitija uloga u ogoljenoj mržnji prema Srbiji dolazi od Albina Kurtija i Mila Đukanovića, istaknuo je Vučić u video-izjavi, ocijenivši da se Kurti i Đukanović "uvijek služe neistinama, ogoljenim i otvorenim lažima" čiji je cilj da sebe "predstave kao žrtve, a Srbiju kao opakog agresora koji ih na svaki način ugrožava".

Đukanović je u utorak na Cetinju rekao kako posebno zabrinjava činjenica da se Srbija naoružava iz zemalja koje su suprotstavljene Europi i NATO-u, te da se time "pojačava osjećaj ugroženosti" europske sigurnosti.

- Poseban rizik je naoružavanje na Balkanu. Generalno nas to brine. U ovom slučaju, riječ je o produženoj tendenciju naoružavanja Srbije iz zemalja koji se pojavljuju kao otvoreni neprijatelji Europe i NATO-a, rekao je Đukanović.

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je u utorak da naoružavanje Srbije "nije bezazleno po Kosovo i regiju" i da je "Srbija u panici, jer shvaća da više ne može biti na tri-četiri mjesta istodobno" i pokušava ojačati ako ostane "sama" i bez saveznika.

Te su ocjene uslijedile nakon što je američka agencija AP objavila da je u Srbiju u subotu sletjelo šest kineskih transportnih zrakoplova s protuzračnim sustavom HK-22, što Beograd objašnjava kupnjom ugovorenom još 2019. godine.

Američki dužnosnici su još 2020. godine upozorili Beograd da ne kupuje protuzračne sustave HK-22, čija je izvozna verzija poznata kao FK-3. Poručili su da Srbija, ako zaista želi u Europsku uniju i druge zapadne saveze, svoju vojnu opremu mora uskladi sa zapadnim standardima, objavio je AP.

- Pokušavaju nas prikazati kao nekog tko ugrožava mir u regiji, iako smo okruženi NATO teritorijima. Na koji način ih ugrožavamo defanzivnim oružjem, ni sami ne znaju da kažu, rekao je Vučić u video obraćanju u srijedu, naglasivši da kupljeni PZO sustav HK-22 služi za uništavanje krstarećih raketa neprijateljskih avijacija koje bi narušile zračni prostor Srbije i upitao kako Beograd time ugrožava Prištinu i Podgoricu. Ironično je ocijenio kako bi Srbiji bolje bilo da kupuje "Autan" sprej "jer je mnogo važnije da se zaštitimo od muha i komaraca nego od bilo kakvih ozbiljnih zrakoplovnih snaga koje oni posjeduju".

Vučić je naglasio da je Srbija danas "kao vojno neutralna zemlja sama u cijeloj široj regiji", usporedivši je s "vukom samotnjakom".

- Mi na Balkanu imamo dovoljno veličanstvenih životinja i uvijek bih prije prihvatio ulogu vuka samotnjaka, a ne hijene, bestidnih i nemoralnih, ma koliko da ih ima - tri, pet, šest, a ponekad 19. Još je gore od hijena - kojima morate odati poštovanje na krvoločnosti - biti muha zunzara, koja se vrti oko njih (hijena) i čeka da im donesu plijen, a takvi su Kurti i Đukanović, rekao je Vučić.

Ocijenio je da Kurti i Đukanović imaju "mnogo većih briga, kao što su kriminal, korupcija i mnogo problema u ekonomiji" i poručio da će Srbija "čuvati mir i stabilnost".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!