Vučić pod pritiskom dijela oporbe da razjasni srž europskog prijedloga za Kosovo

21.01.2023.

16:36

Autor: T.D./HRT/Hina

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

Foto: Marton Monus / REUTERS

Izjava srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da je Beograd spreman prihvatiti koncept europskog prijedloga za Kosovo podijelila je srbijansku javnost pa jedni zahtijevaju da ne bude solo igrač i da pred parlamentom objasni srž tog prijedloga, a drugi ga da čim prije potpiše.


Vučić je u petak, nakon sastanka s izaslanicima Sjedinjenih Država i EU-a, rekao da je Srbija spremna prihvatiti koncept europskog plana i raditi na primjeni predloženog sporazuma o dijalogu za normalizaciju odnosa s Kosovom, a što je potvrdio i dužnosnik EU-a Miroslav Lajčak.

Slovački diplomat i posebni predstavnik EU-a za dijalog Beograda i Prištine ocijenio je da je Vučić u razgovoru pokazao odgovoran pristup i spremnost da donosi teške odluke u interesu mira i europske perspektive Srbije.

Vučićeva izjava, međutim, nije po volji oporbe konzervativno-desnog spektra političke scene u Srbiji koja ga optužuje da se bez suglasnosti u državnom parlamentu nije smio suglasiti s prijedlogom i zahtijevaju da Vučić u Skupštini Srbije objasni s kojim se to opasnostima i izazovima država može suočiti.

Pokret Dveri drži da je "najproblematičnije" u ovom trenutku to što nitko ne zna da li je prijedlog zapadne petorke de facto i ultimatum, a ako jeste - zašto je Vučić uopće pristao razgovarati o tome i pristao provesti ga.

Dveri traže da se dijalog o Kosovu zamrzne do završetka rusko-ukrajinskog rata i da do tada ništa ne treba potpisivati.

Konzervativno-rojalistička koalicija NADA od Vučića zahtjeva da građane hitno upozna sa sadržajem francusko-njemačkog prijedloga koji je postao i prijedlog Europske unije, jer se o sudbini države ne može pregovarati tajno i mimo srpskog naroda.

Od Vučića traže odgovor na temelju kojih ovlasti i odluka nadležnih organa je on na sebe preuzeo obvezu i istaknuo spremnost da Srbija prihvati koncept i radi na primjeni tog sporazuma.

Narodna stranka Vuka Jeremića ocijenila je u subotu da Vučić priprema javnost za kapitulaciju prihvaćanjem koncepta i primjene sporazuma o Kosovu, a koji, po njezinoj ocjeni, podrazumijeva da Srbija pristane na jednakost u međunarodnom prostoru sa samoproglašenim Kosovom.

Istodobno, Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) zatražila je da Vučić čim prije prihvati sporazum o međusobnim odnosima Srbije i Kosova kako su ga predložili francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz.

- Vučić mora prestati igrati se s budućnošću Srbije i njezinih građana neodlučnom politikom i mora spasiti Srbiju od novih sankcija, ekonomskog propadanja i uništenja, priopćio je LSV. 

Predsjednik LSV Bojan Kostreš, koji je na čelu stranke naslijedio Nenada Čanka, naglasio je u priopćenju da Srbiji nisu potrebne nova izolacija i sankcije, nego napredak i suradnja i da je jedini put razvoja i modernizacije Srbije ulazak u Europsku uniju.

Diplomatska petorka, u kojoj su, uz Lajčaka, i izaslanik SAD-a Gabriel Escobar, te predstavnici Francuske Emmanuel Bonne, Njemačke Jens Plötner i prvi put jedan talijanski izaslanik, Francesco Tallo, sastala se s Vučićem u petak poslije prethodnog razgovora s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem u Prištini.

Vučić je novinarima rekao da je pokazao svu brigu i rezerviranost o jednom važnom pitanju, ali nije precizirao o čemu je riječ inzistirajući da o tome ne može govoriti jer plan nije javan.

Radio Slobodna Europa (RFE) objavio je, pozivajući se na plan EU-a u koji je ranije imao uvid, da taj dokument ima jednak pristup stranama i predviđa poštivanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

U dokumentu se, navodi RFE, eksplicitno ne spominje međusobno priznanje ili članstvo Kosova u Ujedinjenim narodima na čemu inzistira Kosovo.

Međutim, u dokumentu se spominje podrška koju bi obje strane uzajamno trebale pružiti jedna drugoj u procesu eurointegracija, dok se od Srbije traži da ne ometa članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

Sugovornici su se u Beogradu suglasili da "zamrznuti konflikt nije rješenje". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!