16:33 / 02.02.2018.

Autor: Hina

Vučić: Politiku Srbije vodit će njezin predsjednik i vlada, a ne Hrvatska

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Mi i Hrvati imamo čudan odnos, u kojem se prepiremo oko prošlosti, iako nemamo otvorenih pitanja kada je riječ o budućnosti, rekao je Vučić austrijskom predsjedniku.
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u Beču da je vrijeme ratova prošlost i naglasio kako se nada da će njegov posjet Hrvatskoj sredinom veljače biti uspješan i smanjiti tenzije između dviju država, izvijestili su beogradski mediji.

Vučić, koji boravi u službenom posjetu Austriji, na zajedničkoj je konferenciji za novinare s austrijskim predsjednikom  Alexanderom Van der Bellenom rekao kako kao mjeru uspješnosti skorog posjeta Zagrebu očekuje da tenzije među dviju državama budu smanjene, a teme iz prošlosti stavljene po strani.

Srbijanski je predsjednik rekao i da ga ne zanimaju komentari tog posjeta koji se čuju i u Zagrebu i u Beogradu, ocijenivši kako oni dolaze od ljudi koji bi željeli nastaviti ratove drugim sredstvima, budući da im puške nitko ne daje u ruke, izvijestili su beogradski mediji iz Beča.

Vrijeme za razgovore je pred nama, a vrijeme ratova je prošlost, poručio je Vučić, navodeći kako je i svog domaćina izvijestio o skorom odlasku u Zagreb.
Rekao sam mu da mi i Hrvati imamo čudan odnos, u kojem se prepiremo oko prošlosti, iako nemamo otvorenih pitanja kada je riječ o budućnosti, rekao je Vučić.

Vučić je komentirao i izjavu ministra obrane Damira Krstičevića da bi se prije najavljenog posjeta Zagrebu on trebao ispričati zbog velikosrpske agresije rekavši da će politiku Srbije voditi šef države i vlada Srbije, a ne Hrvatske.

Naša politika je politika pružanja ruke i politika budućnosti. Tko želi ostati zaglavljen u prošlosti mi mu želimo sve najbolje, ali ne mora nas uvoditi u istu priču, niti u takvoj priči želimo ostati, rekao je Vučić poslije zajedničke konferencije za novinare s austrijskim kancelarom Sebastianom  Kurzom.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u razgovoru za HRT rekla je da se Vučićev posjet pripremao mjesecima, pa i dulje od toga Kad smo ga odgodili prošle godine, htjeli smo da se steknu uvjeti da se u jednoj mirnoj atmosferi bez tenzija razgovara sa srbijanskim predsjednikom o svim otvorenim pitanjima između dviju država, rekla je.
S predsjednicom van protokola: Politika se mora voditi razumom, a ne emocijama
Inače, srbijanski predsjednik danas je od Austrije zatražio da podrži svako rješenje za Kosovo o kojem se suglase Srbi i kosovski Albanci, a od svog domaćina, austrijskog šefa države Alexandera Van der Bellena, dobio uzvratnu poruku da je moguće pronaći rješenje ako postoji dobra volja na obje strane.

Van der Bellen je, prema izvješću RTS-a, srbijanskog predsjednika podsjetio na veliku suzdržanost Bruxellesa kad je riječ o neriješenim pitanjima država koje žele pridruženje Uniji, jer je EU već imala negativno iskustvo s problemom Slovenije i Hrvatske, kao i za druga otvorena pitanja, koja je 'uvezla' prijemom novih članica. Zbog toga EU nerado prima nove članice s neriješenim graničnim pitanjima, poručio je Vučiću austrijski šef države, uvjeren da će kroz stalni dijalog Beograda i Prištine biti moguće pronaći rješenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!