Vučić: Prijeđen je Rubikon

21.08.2022.

17:17

Autor: M.Š./Hina/HRT

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

Foto: M.M. / ATAImages

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je u nedjelju, nakon ovotjednog neuspjelog nastavka dijaloga Srbije i Kosova u Bruxellesu, da je "prijeđen Rubikon", naglasivši da progona Srba s Kosova više neće biti.

Vučić je u obraćanju javnosti, tri dana nakon što je šef eurodiplomacije Josep Borrell rekao u četvrtak da čelnici Srbije i Kosova nisu pronašli rješenje na kriznom sastanku u Bruxellesu, rekao da je na nedjeljnom sastanku s predstavnicima Srba s Kosova dobio povjerenje u potrazi za kompromisnim rješenjem.

Prije tvrdeći kako postoje popisi za likvidaciju pojedinih Srba na Kosovu, Vučić je u nedjelju ocijenio da je "prijeđen Rubikon" i poručio da izbjegličkih kolona, progona i pogroma Srba više neće biti.

Vučić je rekao da su državnom vodstvu u Beogradu Srbi s Kosova dali "odriješene ruke".

- Prihvatit će sve što i mi prihvatimo, uz neke crvene linije o kojima sad neću govoriti. Tražili su jamstva da neće doživjeti pogrom i protjerivanje i osobno sam im to jamčio. Nije mi važna moja politička karijera ili bilo što, to je moja poruka svima ovdje i u svijetu, naglasio je Vučić.

Pokušaj vlasti na Kosovu da 1. kolovoza počnu s recipročnom primjenom odluka o izdavanju ulazno-izlaznih dokumenata za državljane Srbije i o promjeni srpskih registarskih oznaka, potaknuo je nove napetosti na relaciji Beograd - Priština.

Srbi na kosovskom sjeveru 31. srpnja podigli su barikade u znak prosvjeda, a Priština je na sjever poslala specijalne policijske postrojbe, ali su teži incidenti izbjegnuti.

Kosovska vlada je pod pritiskom SAD-a i Europske unije primjenu tih odluka odgodila za 1. rujna.

Predsjednik Srbije naveo je da kosovska strana na sastanku u Bruxellesu 18. kolovoza nije prihvatila nijedan prijedlog Beograda, a jedan od tih prijedloga bio je uvođenje statusno neutralnih registarskih oznaka, dok Priština inzistira na oznakama Republike Kosovo (RKS).

Kosovska strana, dodao je, na pregovore u Bruxelles došla je s planom u šest točaka i eksplicitnim zahtjevima za međusobno priznavanje i neometan pristup Kosova međunarodnim institucijama i organizacijama.

Srbija ne priznaje neovisnost Kosova proglašenu 2008. i odbija se suglasiti s primanjem Kosova u UN i međunarodne organizacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!