Vučić prisegnuo i rekao da treba poboljšati odnose sa Hrvatskom i BiH

14:21 / 31.05.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Aleksandar Vučić prisegnuo za drugi predsjednički mandat

Aleksandar Vučić prisegnuo za drugi predsjednički mandat

Foto: Antonio Ahel/ATAImages / PIXSELL

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u utorak je započeo drugi mandat na čelu države i rekao da Beograd treba poboljšati odnose sa Zagrebom i Sarajevom, a međunarodnu zajednicu zamolio da razumije poziciju Srbije i da joj se ne obraća licemjerno u pogledu poštivanja međunardnog prava.

Vučić je 3. travnja pobijedio u prvom krugu predsjedničkih izbora s 58,59 posto glasova, što mu je omogućilo drugi uzastopni petogodišnji mandat šefa države.

Prisegnuvši pred zastupnicima u parlamentu, Vučić je rekao da budućoj srbijanskoj vlasti Europska unija ne smije biti "sintagma i poštapalica, već opredjeljenje".

Govoreći o odnosima u regiji, naglasio je da treba poboljšati odnose Beograda sa Zagrebom i Sarajevom. "

- Vrata Beograda bit će uvijek otvorena za dobar razgovor sa Zagrebom i Sarajevom, ali ćemo uvijek štititi interese međunarodnog javnog prava, poštivanje Daytonskog sporazuma, poštivanja ustava i integriteta BiH, istaknuo je Vučić.

Dodao je da će Srbija inzistirati da se Dayton ne može mijenjati bez suglasnosti svih triju konstitutivnih naroda i da će Beograd "uvijek biti uz Republiku Srpsku".

Vučić je istaknuo da će Srbija "čuvati svoju vojnu neutralnost", unatoč tome što su oko nje "ili zemlje NATO-a ili zemlje i teritoriji u kojima se nalazi NATO" među kojima je Srbija "kao mali otok".

Dodao je da Srbija nikoga ne napada i ne ugrožava, niti to kani činiti, ali i da se nitko neće olako usuditi da krene na Srbiju.

- Želimo samo imati pravo da čuvamo svoje granice, svoju zemlju, svoje vojnike, da štitimo svoje nebo. Danas imamo financija i više snage nego ranije i danas nikome Srbija ne bi bila lak plijen, kao što smo bili lak plijen 1999., rekao je Vučić, aludirajući na četveromjesečne zračne udare zemalja NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju, koju su tada činile Srbija i Crna Gora, kako bi zaustavila represija srbijanskih snaga nad etničkim Albancima na Kosovu.

U kontekstu Ukrajine i Kosova, Vučić je zamolio zapadne zemlje da razumiju poziciju Srbije i da joj se ne obraćaju licemjerno, imajući u vidu što Srbija doživljava kroz odnos većine zapadnih zemalja prema problemu Kosova, čiju neovisnost Beograd ne priznaje.

Vezano uz ukrajinsku krizu, pitanje Kosova bit će za Srbiju "još istaknutije i teže za rješavanje, što god kaže bilo tko sa Zapada", rekao je Vučić podsjetivši na izjavu ruskog predsjednika Vladimir Putina o Kosovu kao presedanu.

Putin je u travnju u razgovoru s glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom rekao da su separatističke Donecka Narodna Republika i Luhanska Narodna Republika postale neovisne "na temelju presedana Međunarodnog suda pravde prilikom odlučivanja o neovisnosti Kosova.

Vučić je ocijenio da se "svijet pred našim očima dramatično mijenja" i da je napad na Ukrajinu prekretnica u međunarodnim odnosima.

Ocijenio je da je Rusija "željela prekid zapadne moći i širenje NATO-a", Kina nije željela nedodirljivost Zapada bez utjecaja drugih, a Zapad je želio očuvati vlastite interese".

- Napadom na Ukrajinu je pogaženo javno pravo, ali je to činjeno i desetinama puta do sada, a ključni protagonisti su nerijetko bile i zapadne sile. Mi ovdje to na najbolji način možemo potvrdit, rekao je Vučić podsjetivši da je NATO bombardirao Srbiju bez suglasnosti Vijeća sigurnosti UN-a, a da pritom Srbija "nije okupirala nijednu drugu državu".

Rekao je da je ponosan na Srbiju danas koja se ponaša sukladno principima međunarodnog javnog prava.

- U Srbiji nema ni protuzapadanog ni rusofobnog ponašanja. I Shakespeare, Dostojevski, Goethe i Hemingway su dobrodošli u Srbiji i možemo biti na to ponosni, izjavio Vučić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!