Vučić: Razumjeli smo poruku Hrvatske, gradimo naftovod s Mađarskom

08.10.2022.

Zadnja izmjena 13:14

Autor: M.M./HRT/Hina

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić

Foto: M.M./ATAImages / Pixsell

Srbija će, poslije stajališta Hrvatske da u okviru europskih sankcija ne dopusti transport ruske nafte naftovodom JANAF, graditi naftovod s Mađarskom i započeti diversifikaciju i dobavljača i trasa za ospkrbu energentima, najavio je u subotu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

- Republika Hrvatska se pokazala kao nepouzdan dobavljač i mi smo razumjeli tu poruku, rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Na pitanje što ako EU ne promijeni odluku o derogaciji uredbe o opskrbi, Vučić je odgovorio da će Srbija u tom slučaju "bar dvije iduće godine plaćati skuplju naftu" i da zato u budućnosti mora diversificirati izvore i opskrbu.

Članice Europske unije postigle su u srijedu dogovor o osmom paketu sankcija protiv Rusije, koji se odnosi i na ograničavanje cijena nafte koju Rusija izvozi u treće zemlje.

- Licemjerno je pričati kako se hoće svima pomoći, a onda Srbiju dovesti u ovakav položaj. Oni koji nam drže prodike, sebe su izuzeli jer Hrvatskoj od Rusije treba vakuumsko plinsko ulje. Stara odluka je bila da i mi budemo izuzeti. Gdje je logika?, rekao je Vučić, navodeći da su se tomu na ovotjednom skupu u Pragu usprotivile Mađarska, Bugarska i Grčka te zemlje koje nisu članice EU-a.

- Možete nam jednom loptu proturiti kroz noge, ali ne 10 puta. Snaći ćemo se, bit će nam troškovi veći, ali ljudi se ne trebaju o tome brinuti, dodao je Vučić.

- Diversifikacija izvora i rute transporta znači početak gradnje 128 kilometara dugog naftovoda od Novog Sada do Mađarske, gdje bi taj naftovod imao priključak i na krak JANAF-a koji ide u Mađarsku, naveo je Vučić, objasnivši da se tako u budućnosti osigurava više mogućnosti za izbor vrste i nafte i dobavljača.

- Gradnja tog naftovoda, koji će dijelom koristiti i trasu plinovoda prema Mađarskoj, stajat će oko 100 milijuna eura, rekao je Vučić.

- U idućih šest godina bit će uloženo 12 milijardi eura u infrastrukturu jer energetika predstavlja krvotok jedne zemlje, dodao je Vučić.

Dio tog strateškog plana je da se gradi dodatni naftovod preko Sjeverne Makedonije do albanske luke Drač te još jedna rafinerija kako bi se mogla prerađivati i nafta iz Venezuele, Irana i drugih proizvođača.

Planira se i gradnja i prespajanje dodatnih plinskih interkonektora, među ostalim prema Rumunjskoj i Azerbajdžanu.

Vučić je rekao da Srbija, u slučaju ekstremnih situacija u opskrbi, trenutačno ima rezervi dizela za 75 dana, a benzina za 59 dana, te još dodatnih 200.000 tona nafte za preradu.

- Hrane ima dovoljno, skladišta su puna, financijski sustav je stabilan, a cijene struje održavamo na niskoj razini da bismo zaštitili gospodarstvo, rekao je Vučić.

- Na državnome računu trenutačno je 253,7 milijardi dinara, odnosno više od dvije milijarde eura, javni dug je 53,7 posto BDP-a, ali je problem jačanje dolara pa smo poduzeli mjere da se udio dolarskog duga smanji s 28 posto, od prije četiri godine, na oko 12 posto, rekao je Vučić i najavio sklapanje novog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

Procijenio je da će do kraja ove godine inozemna ulaganja dosegnuti između 3,65 i 3,9 milijardi eura, što bi trebalo biti više nego u rekordnoj 2021. Vučić je istaknuo da su "znatno uvećane" investicije Kine i Japana.

- Povećanje cijena struje i plina bit će u veoma razumnim i malim okvirima, a Srbija će, kao i do sada, biti zemlja s najnižom cijenom električne energije, rekao je Vučić, naglasivši da se time štiti gospodarstvo, uključujući broje inozemne investicije.

Vučić: Srbija neće prihvatiti članstvo Kosova u UN-u, ostaje na europskom putu

- Srbija, unatoč pritiscima i stajalištima vodećih zapadnih zemalja i Europske unije, neće prihvatiti neovisnost Kosova i članstva u Ujedinjenim narodima, ali će bez obzira na različite stavove s EU-om, nastaviti reforme na putu eurointegracija, poručio je u subotu srbijanski predsjednik Vučić.

- Ne postoji volja u srpskom državnom vodstvu za prihvaćanje nezavisnosti Kosova i članstvu Kosova u UN-u, naglasio je Vučić na početku jednoipolsatnog obraćanja javnosti.

On je objasnio da to stajalište proizlazi iz opredjeljenja Srbije da štiti svoje državne i nacionalne interese i da inzistira na poštovanju međunarodnog javnog prava, ali i zbog "samopoštovanja i jasnih moralnih principa".

Vučić je optužio zapadne zemlje za licemjernost u pogledu pozivanja na međunarodno pravo u vezi Kosova i drugih sličnih slučajeva u svijetu.

- Naša pozicija postaje sve kompliciranija. Prije osam mjeseci predvidjeli smo da će zapadne zemlje pokušavati riješiti problem Kosova ulaskom u UN, misleći da tako rješavaju unutareuropske probleme. Drugi je razlog da oduzmu argument Kosova Putinu i Ruskoj Federaciji kako to ne bi bio sui generis (poseban slučaj), rekao je Vučić.

- Bit prijedloga Njemačke i Francuske je da Srbija dopusti ulazak Kosova u sve međunarodne organizacije i Ujedinjene narode, a da bi uzvratno za to, premda nije precizirano, dobila brži ulazak u Europsku uniju, i vjerojatno znatne ekonomske koristi, naveo je Vučić, ponavljajući poruku da je "za Srbiju neprihvatljivo da Kosovo bude član UN-a".

O prijedlogu Pariza i Berlina se, kako je rekao, "mora razgovarati i razmišljati" jer se ne može baciti kroz prozor stajalište dviju najmoćnijih europskih zemalja, što bi bilo "neodgovorno i neozbiljno".

On je naglasio da će Srbija na međunarodnom planu ustrajati u poštovanju svojih moralnih principa i da "iz tih razloga ne uvodi sankcije Rusiji, ustrajavajući dok ne bude nametnuta drugačija realnost".

- Izdržat ćemo do trenutka dok šteta koja bude nanošena Srbiji ne bude veća od one da prihvatimo neku drugačiju realnost, poručio je Vučić.

U povodu ocjena da "Srbiji prijeti sudbina Bjelorusije", Vučić je uzvratio porukom da "Srbija neće biti izolirana niti će dopustiti samoizolaciju".

On vjeruje da će 2. ili 3. studenoga Vijeće Europe (VE) započeti proces za prijam Kosova u tu instituciju, ali da se čeka da Odbor VE-a napusti mađarski član, a dođe latvijski predstavnik.

To je, prema njegovoj ocjeni, "važno da bi se izvršio pritisak na Srbiju da pristane i na članstvo Kosova u Interpolu, UNESCO-u i drugim međunarodnim institucijama".

Vučić je poručio i da će Srbija, unatoč neslaganju s EU-om o Kosovu "koje se vezuje uz gotovo sva pregovaračka poglavlja", nastaviti usklađivati svoju politiku s EU-om, među ostalim i u pogledu reformi, vladavine prava te viznih režima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!