Vučić reagirao na Milanovićeve izjave

21.09.2021.

16:14

Autor: M.M./Hina/HRT

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Foto: B.P. / ATAImages/PIXSELL

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je, reagirajući na ocjene hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o poziciji Srbije u procesu eurointegracija, da na Milanovićeve "plitke i niske uvrede" neće odgovarati uvredama, te da će nastaviti iskazivati poštovanje prema hrvatskoj državi.

Vučić je na pitanje o izjavi hrvatskog predsjednika u New Yorku da je upravo on ratni huškač iz 90-ih i prava prepreka Srbiji da uđe u Europsku uniju, odgovorio kako "razumije Milanovića, koji je veliki i iskreni prijatelj Srbije i čezne da je vidi u EU".

Smetam mu ja, ali i taj problem ćemo riješiti da Milanoviću bude mnogo lakše, rekao je Vučić novinarima poslije današnje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost u povodu krize na sjeveru Kosova.

Vučić je ocijenio da Milanoviću smeta to što će Srbija ove godine preteći Hrvatsku po ukupnom iznosu BDP-a, i to "za 300 do 600 milijuna eura razlike".

A nekada su imali 15 milijardi eura prednosti u odnosu na Srbiju, ustvrdio je je Vučić i poručio kako na Milanovićeve niske i plitke uvrede neće odgovarati uvredama, već iskazivanjem poštovanja prema hrvatskoj državi, ali sa željom da "srpska država bude uspješnija u ekonomiji".

- Ali da ga vrijeđam (Milanovića) ne pada mi ni na pamet - on je izbor građana Hrvatske i time njihova slika i prilika, tako da mi ne pada na pamet da ja taj narod vrijeđam, ponovio je Vučić.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u ponedjeljak u New Yorku kako je za Hrvatsku najvažnije pitanje što će biti s Europskom unijom u idućih 10 godina, a govoreći o Srbiji, ocijenio je da je "najteža stvar" to što je predsjednik Aleksandar Vučić "bio jedan od najistaknutijih ratnih huškača 90-ih", što smatra preprekom za pristupanje Srbije Uniji.

Milanović je ocijenio i da Srbija "nema snažnu namjeru" da uđe u EU, dok se, po njegovu mišljenju, Sjeverna Makedonija i Albanija "snažno trude i bore". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!