08:23 / 15.01.2018.

Autor: HRT

Vučić: Srbiji je stalo do dobrih odnosa s Hrvatskom

-

-

Foto: - / -

Hrvatska u Srbiji nije tema izbora i izborne kampanje niti su nam (Hrvati) tema u bilo kom pitanju, osim kada govorimo o pokušaju da uspostavimo bolje odnose i kada, uz mnogo napora uradimo što se traži od nas, rekao je Aleksandar Vučić.
Srbiji je veoma stalo do dobrih odnosa sa Hrvatskom, poručio je sinoć srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i rekao kako bi se želio uskoro sastati s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.

Ja bih to želio i smatram da bi bilo ljekovito, rekao je Vučić u intervjuu za Radio-televiziju Srbije (RTS), ocjenivši kako ekonomski odnosi između dvije države nisu loši, ali da su Srbi često i nepotrebno tema u Hrvatskoj. Plašim se da loši odnosi postoje, a nisu ekonomija. Čini mi se da kada postoji kriza s nekim drugim, u Hrvatskoj izvuku Srbiju kao rješenje za svoje probleme, rekao je Vučić.

Naglasio je i da Hrvatska u Srbiji nije tema izbora i izborne kampanje niti su nam (Hrvati) tema u bilo kom pitanju, osim kada govorimo o pokušaju da uspostavimo bolje odnose i kada, uz mnogo napora uradimo što se traži od nas.

Vučić je u tom kontekstu naveo financiranje glasila Hrvata u Srbiji "Hrvatska riječ", obnovu kuće Bana Jelačića u Petrovaradinu, otvaranje muzičkog odjela u školi u Sonti, rekavši da je Srbija napravila to što se od nje traži u odnosu prema hrvatskoj zajednici. Sve to uradimo, a kad pitamo šta je sa Srbima u Hrvatskoj oni kažu - uvest ćemo vam struju, ali možda, ako budete malo bolji.  Ili nam kažu 'Srbi vi ste agresori. A vi (Hrvati) valjda niste počinili zločin u Jasenovcu i protjerali tisuće s njihovih ognjišta...I onda misle da vi morate šutjeti na sve to zato što netko misli da vam može držati prodike jer je u EU-u i NATO-u, rekao je Vučić.

Srbijanski je predsjednik poručio kako je Srbiji veoma stalo do dobrih odnosa sa Hrvatskom i istaknuo da je i osobno u to uložio golem napor.

Mi smo spremni na otvoren razgovor, ali vi ne možete lupiti pljusku kako se okrenemo lijevo ili desno, a da se mi pravimo da se to nije dogodilo, rekao je Vučić.

Na pitanje jesu li odnosi Srbije i Hrvatske mogući na razini kakvi su danas odnosi Srba s Hrvatima u BiH i s hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Vučić je upozorio na razliku u odnosima s Hrvatima u BiH i s Hrvatskom. Imamo izvanredne odnose s Čovićem, ovdje u Srbiji. Srbi i Hrvati u BiH, i jedni i drugi, smatraju da su ugroženi... Čović vidi da su Hrvati ugroženi i Milorad Dodik misli isto. Je li sasvim istinito ili ne, da mi to odavde ne komentiramo, ali oni imaju prirodnu potrebu da jedan drugog saslušaju i da se razumijju, ocijenio je srbijanski predsjednik.

Komentirajući sutuaciju u regiji, Vučić je istaknuo da Srbija podupire Republiku Srpsku i voli je, ali poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!