20:55 / 08.09.2021.

Autor: HRT/Hina/D.D.

Vučić: Srbiju interesiraju mir i razvoj, "srpski svijet" nije državna politika

Vučić: Srbiju interesiraju mir i razvoj

Vučić: Srbiju interesiraju mir i razvoj

Foto: B. P. / ATAImages

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je u srijedu kako Srbija nije zainteresirana da ruši nezavisnost bilo koje zemlje u regiji jer je interesiraju samo ekonomski razvoj i napredak, te da "srpski svijet" nije državna politika i strategija Srbije.

Srbija ni na koji način nije zainteresirana da ruši nezavisnost ni Crne Gore, BiH ni Hrvatske, niti bilo koje druge zemlje u regiji, a to je jedino što tražimo i od njih, rekao je Vučić i poručio da Srbiju ne interesiraju sukobi.


Vučić je u jednom od uobičajenih obraćanja javnosti, koje su danas izravno prenosili javni servis i komercijalna provladina televizija Pink s nacionalnom frekvencijom, rekao kako Srbiju "ne interesiraju ratovi i sukobi ne zato što je slaba, već zato što je interesiraju samo ekonomija i suradnja" i "zato što bi svaki sukob odvukao i njih i sve nas" u bezdan.


Ne navodeći nikog pojedinačno i nijednu državu, Vučić je poručio da "ne pokušavaju oslabiti našu zemlju raznim hibridnim metodama i pritiscima" i da "ne očekuju da se nećemo obraniti, ali ne policijski i vojno", iako je Srbija sada "bar deset puta" snažnija nego prije desetak godina.


Nikom to ne treba pasti na pamet, ali ne smije padati ni nama, naglasio je Vučić i poručio "ne ponižavaju ni Srbiju ni Srbe kao narod", kao što je to, kako je rekao, rađeno desetljećima ranije.


Srbijanski šef države zanijekao je danas da sintagma "srpski svijet", koju koristi aktualni ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin predstavlja državnu politiku niti strategiju.


Vučić je rekao kako "u toj sintagmi ne postoji ništa prijeteće" što bi ugrožavalo bilo koga drugog, te da "srpski svijet" svakako nije dio srbijanske državne politike.


- Za našu zemlju mir je od presudnog značaja i sve što smo uspjeli primijeniti u našoj zemlji - uspjeli smo zbog čuvanja mira i stabilnosti, rekao je Vučić, ustvrdivši da život uvijek stavlja "ispred svega".


Naglašavajući uspjehe nacionalne ekonomije, Vučić je rekao kako Srbija očekuje da će sljedeće godine, "po prvi put u povijesti" preteći Hrvatsku i Sloveniju po iznosu BDP-a, ustvrdivši kako će "mnogi teško podnositi uspjeh Srbije".

Merkel u Beogradu u ponedjeljak 13. rujna, Von der Leyen 29. i 30. rujna

Odlazeća njemačka kancelarka Angela Merkel posjetit će Srbiju u ponedjeljak 13. rujna u okviru svoje oproštajne balkanske turneje, a predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen doputovat će u Beograd 29. i 30. rujna, najavio je u srijedu srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

U obraćanju javnosti, uz izravni tv-prijenos, Vučić je danas istaknuo kako je za Srbiju "velika čast" da ju Merkel posjeti na kraju svojeg kancelarskog mandata.

Merkel će, kako je najavio, u Beogradu imati sastanke s vodstvom Srbije, u regiji će se sastati s organizacijama civilnog društva, a tijekom boravka u Tirani imat će sastanak "sa svima iz regije", rekao je Vučić.

On je istaknuo kako je Njemačka "uvjerljivo najveći gospodarski partner Srbije" i da u njemačkim tvrtkama angažiranim u Srbiji trenutačno radi 71.000 ljudi, te da je u posljednjem desetljeću zabilježen rast robne razmjene između dviju država od 250 posto.

- To govori kojom brzinom je naša ekonomija napredovala, rekao je Vučić.

Uz dolazak predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, Vučić je najavio i otvaranje radova na prvoj dionici auto-ceste od Niša ka Prištini koja će koštati 244 milijuna eura, u kojim je "15 posto poklonjenih para" Europske unije.

Srbijanski predsjednik je u agendi međunarodnih odnosa tijekom rujna istaknuo i odlazak u posjet Turskoj i sastanak s Recepom Tayyipom Erdoganom, te susret s vođama Višegradske skupine u Budimpešti.

Poslije Budimpešte slijedi posjet američkih i francuskih senatora, te dolazak u Beograd europskog posrednika za dijalog s Prištinom Miroslava Lajčaka, najavio je Vučić, naglasivši važnost vanjskopolitičke i ekonomske agende Srbije tijekom rujna.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!