18:39 / 15.12.2018.

Autor: A.P.C./M.M./HRT

Vučić suočen s prosvjedima i napetostima zbog osnivanja Vojske Kosova

-

-

Foto: - / -

U Srbiji se ne stišavaju reakcije na jučerašnje prihvaćanje zakona u kosovskom parlamentu kojim se formira Vojska Kosova.
U Srbiji se ne stišavaju reakcije na jučerašnje prihvaćanje zakona u kosovskom parlamentu kojim se formira Vojska Kosova. Ruska državna agencija tvrdi da je za ponedjeljak, na zahtjev Srbije, sazvana sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu. Ruska agencija TASS navodi kako zapadne zemlje žele da se sjednica održi iza zatvorenih vrata, a Srbiju bi na East Riveru trebao zastupati predsjednik Aleksandar Vučić. Vojska Kosova ovih dana nije jedini problem srbijanskom predsjedniku.

U Beogradu je, drugu subotu zaredom, unatoč gustome snijegu u 18 sati ispred Filozofskog fakulteta počela prosvjedna šetnja pod nazivom "Stop krvavim košuljama - protiv političkog nasilja".

Na prosvjedu, koji završava ispred Vučićevog ureda, mogu govoriti svi oni koji su tijekom njegove vladavine osjetili bilo koju vrstu nasilja.

Vučić se nije danas pojavljivao u javnosti. Večeras gostuje na jednoj popularnoj komercijalnoj televiziji, javlja HRT-ov vanjskopolitički reporter Dragan Nikolić. On vjeruje da će Vučić ponovno govoriti o Vojsci Kosova isto ono što je govorio i u sinoćnjem izravnom obraćanju srbijanskoj naciji. Očekuje se da će se očitovati i o ozbiljnim optužbama za veleizdaju, koje su danas stigle od njegova ljutog političkog rivala Vuka Jeremića.

Jeremić tvrdi da je konačnu potvrdu i dozvolu za osnivanje Vojske Kosova dao sam Vučić na tajnom sastanku s Hashimom Thacijem u Rimu 4. studenog, u prostoru Europske unije pri Svetoj stolici, a nakon širih razgovora o razgraničenju u Veleposlanstvu Kraljevine Norveške u Vatikanu.

Na tragu jučerašnjeg, gotovo tajnog posjeta Vučića južnom sektoru Vojske Srbije, dakle prema granici s Kosovom, načelnik glavnog stožera vojske Srbije Milan Mojsilović poručio je jutros da je srbijanska vojska spremna odgovoriti na sve izazove i prijetnje i da je u povišenom stupnju pripravnosti.

Ovih dana Beogradu ne sjedaju dobro poruke s druge strane Atlantika. John Bolton, savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost kazao je da je potrebno čim prije postići dogovor Beograda i Prištine. State Department u posljednjem priopćenju podupro je osnivanje Vojske Kosova i poručio da će u sljedećem desetljeću kosovske sigurnosne snage postati "respektabilna multietnička sila". State Department napominje da Priština mora poštivati dosadašnje protokole i u slučaju bilo kakvih akcija na sjeveru Kosova najprije se mora konzultirati s KAFOR-om.

Na sjeveru Kosova i danas je bilo poslovično napeto, rekao je Nikolić. Dodao je da su prosvjedovale mnoge skupine, uključujući sportaše. Jednoj odbojkaškoj ženskoj ekipi iz Srbije zapriječen je ulaz na teritorij Kosova, a to je već treći takav slučaj. Kosovske vlasti traže od svih sportskih ekipa da prije dolaska na kosovski teritorij zatraže od resornog ministarstva sporta dozvolu.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!