Vučić: U Beogradu neće biti novog Majdana, izbori možda u rujnu

14.05.2023.

14:32

Autor: HRT/A.V./Hina

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić

Foto: Milos Tesic/ATA Images / PIXSELL

U Beogradu neće biti novog Majdana, poručio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, aludirajući na smjenu vlasti u Ukrajini 2014. i sukobe na kijevskom trgu Majdan, nakon što su ovog tjedna deseci tisuća Beograđana izišli na ulice u prosvjedima "Srbija protiv nasilja".

Na prosvjede protiv nasilja u javnom prostoru u ponedjeljak i petak pozvala je proeuropska oporba koju Vučić optužuje da želi preuzeti vlast bez izbora. Vučić za vođe oporbe kaže da su "lešinari i hijene", jer su ljude pozvali na prosvjede tijekom dana žalosti nakon dvije tragedije koje su se dogodile u Srbiji.

U dvije masovne pucnjave u beogradskoj osnovnoj školi 3. svibnja te u tri sela kod Mladenovca dan poslije ubijeno je 17, a ranjena je 21 osoba, od kojih je još troje u kritičnom stanju.

- Neće biti Majdana u Beogradu, poručio je Vučić iz Smedereva, gdje je danas prikazan dio od 13.500 komada raznog nelegalnog oružja koje su građani na poziv MUP-a predali od 8. svibnja, poslije dva masovna ubojstva.

Vučić je rekao kako neće prihvatiti da "frustrirani lideri oporbe, koji ne mogu pobijediti na izborima i koji se ponašaju kao najgore hijene" to traže, misleći da se do vlasti može doći upadom u neke institucije.

Oporbi je poručio da ima "besmislene snove o Majdanu" u Ukrajini 2014. i "o 5. listopadu" kad je 2000. godine u Beogradu srušen režim Slobodana Miloševića nakon što je, poslije više od desetljeća na vlasti, odbijao priznati izborne rezultate i pobjedu oporbe.

Vučić, čija stranka (SNS) je na vlasti od 2012. godine uz česte prijevremene izbore, najavio je danas mogućnost da sljedeći izbori budu najkasnije u rujnu ove godine, a oporbi rekao da neće moći birati koji će to izbori biti i pozvao ih da u parlamentarnoj proceduri, sukladno s Ustavom, zatraže njegovu ostavku.

Najavio je da će 26. svibnja, za kad je pozvao na masovni skup u Beogradu, "najveći ikad u Srbiji", biti "zanimljivih odluka".

Taj skup, koji oporba naziva "kontramitingom" i "produbljivanjem podjela u Srbiji", Vučić vidi kao potporu vrhu Srpske napredne stranke na čijem je čelu, dan uoči stranačke skupštine koju je sazvao za 27. svibnja.

Oporba je, s prosvjeda u petak kad su tisuće sudionika skupa "Srbija protiv nasilja" na dva sata blokirale autocestu kroz Beograd, pozvala na novi prosvjed idućeg petka ispred parlamenta.

Tada se u Skupštini očekuje rasprava o smjeni čelnika nacionalne agencije za elektroničke medije (REM), koju prosvjednici smatraju jednim od glavnih krivaca što se u reality show programima provladinih privatnih televizija s nacionalnom frekvencijom promiču i toleriraju nasilje i nemoral.

Te emisije dospjele su na udar oštrih kritika javnosti nakon gnjeva potaknutog masovnim ubojstvima počinjenim u samo dva dana. Oporba i prosvjednici te masovne zločine vide i kao posljedicu kulture nasilja koju potiču i šire mediji, a toleriraju institucije koje bi se o tome morale brinuti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!